Powered by

Ακριβότερο το ηλεκτρικό στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη γαλλική κρατική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Electricite de France να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές κατά 5% τον επόμενο μήνα, και κατά το ίδιο ποσοστό τον Αύγουστο του επομένου έτους, για να εξισορροπήσει τις πρόσφατες αυξήσεις του κόστους παραγωγής της εταιρείας.

Μια πρόσφατη έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας εμφάνισε ότι οι τιμές λιανικής που χρεώνονται από την EDF δεν καλύπτουν το κόστος της και πρότεινε μια αύξηση της τάξης του 8,6%-9,6% για να καλυφθεί το έλλειμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ενέργειας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την αύξηση των τιμών που χρειάζεται για να καλυφθούν τα κόστη της EDF για να προστατέψει την δυναμική δαπανών των νοικοκυριών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε το προηγούμενο έτος να βάλει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμολογίων στο 2% ετησίως, για να προστατέψει όσο το δυνατό περισσότερο τα νοικοκυριά. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή πρότεινε τον προηγούμενο μήνα να αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος μεταξύ 6,8%-9,6% από αυτό το καλοκαίρι και κατά 3,2% το 2014 και 2015.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αυξήσεις αναδεικνύει τη δυσκολία να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των συγκρουόμενων στόχων προστασίας των νοικοκυριών και διατήρησης της EDF ως μια οικονομικά βιώσιμη εταιρεία, σε μια περίοδο που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε ύφεση, η ανεργία είναι σε ιστορικό υψηλό και η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά.

Τα τελευταία χρόνια, τα κόστη της EDF, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, έχουν αυξηθεί κυρίως λόγω των επιπλέον επενδύσεων στα πυρηνικά εργοστάσια της εταιρείας, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια. Το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε πως οι αυξήσεις για φέτος και το επόμενο έτος είναι μεγάλες  καθώς η προηγούμενη διοίκηση υποτίμησε τα αυξημένα κόστη της EDF.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο