Κύπρος: «Πρώτη στα μεγάλα συμφέροντα»

Το 71% των Κυπρίων θεωρεί πως η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με την Κυπριακή  Έρευνα για το Βαρόμετρο της Διαφθοράς που διενεργήθηκε  από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 και είχε μέγεθος δείγματος 570 ερωτηθέντων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου.

Παράλληλα, το 79% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρος. Επίσης, η πλειοψηφία των Κυπρίων (68%) που έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύει ότι οι προσωπικές επαφές στο δημόσιο τομέα είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να γίνουν τα πράγματα, ενώ η πλειοψηφία (90%) των ερωτηθέντων πιστεύει ακράδαντα ότι η διακυβέρνηση του τόπου επηρεάζεται από τα συμφέροντα μικρής μερίδας πληθυσμού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τις 22 χώρες της περιοχής που πήραν μέρος στην έρευνα, η Κύπρος σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία σχετικά με την επίδραση των «μεγάλων συμφερόντων»

Σε ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων ερωτηθέντων (83%) πιστεύει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικές. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 22 χώρες, η αντίληψη ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς ήταν υψηλότερη στην Κύπρο.
Σχετικά με την έκταση της διαφθοράς σε ιδρύματα, οι Κύπριοι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι πιο διεφθαρμένες κατηγορίες είναι τα πολιτικά κόμματα (99%), η βουλή (95%), η αστυνομία (94%) και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (93%).

Από τις 22 χώρες, η Κύπρος κατετάγη 6η με 19% όσον αφορά το ποσοστό καταβολής δωροδοκίας σε παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η πλειοψηφία των δωροδοκιών στην Κύπρο καταβλήθηκαν στις ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας (14%) και στις υπηρεσίες γης (13%). Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αιτιολόγηση καταβολής δωροδοκίας μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν για να επιταχυνθούν τα πράγματα (60%), ενώ ένα 32% δήλωσε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει μια υπηρεσία.

Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν για την προθυμία τους στο να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της διαφθοράς. 74% των Κυπρίων ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Όταν ρωτήθηκαν πιο άμεσα σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, το 96% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν μια δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το 84% είναι πρόθυμο να διαδώσει το πρόβλημα της διαφθοράς μέσω κοινωνικών δικτύων και το 81% είναι πρόθυμο να λάβουν μέρος σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς.

Οι περισσότεροι (74%) Κύπριοι ερωτηθέντες είναι της άποψης ότι οι κανονικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν την διαφορά στον αγώνα ενάντια στην διαφθορά. Από τους ερωτηθέντες που θα ήταν πρόθυμοι να αναφέρουν το περιστατικό, το 37% δήλωσε ότι θα κατάγγελλε το περιστατικό σε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της κυβέρνηση, 23% στο ίδιο το ίδρυμα, το 17% σε ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό και 18% στα μέσα ενημέρωσης. Οι ερωτηθέντες που δεν θα πρόβαιναν σε αναφορά ή καταγγελία του περιστατικού, αιτιολόγησαν την απόφαση τους υποστηρίζοντας ότι δεν θα έκανε καμία διαφορά (48%) ενώ ακόμα μερικοί δήλωσαν θα φοβούνταν τις συνέπειες (47%) αν ανέφεραν το περιστατικό. Από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Κύπριοι κατά πλειοψηφία δήλωσαν περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ότι φοβούνται τις συνέπειες που θα πρόεκυπταν από την αναφορά του περιστατικού.
 

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού