Τουρισμός: Πήραν μπρος οι κρατήσεις
08:58 - 08 Ιουλίου 2013
Λίγο οι προσφορές από τα κυπριακά ξενοδοχεία, λίγο οι αναταραχές σε Τουρκία και Αίγυπτο και αφού κάλμαρε η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, το τουριστικό ρεύμα προς το νησί φαίνεται να ανακτά τους φυσιολογικούς του ρυθμούς για την εποχή.
«Μετά από ένα πάγωμα δύο μηνών στις κρατήσεις, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται περί τα τέλη Μαΐου με τις κρατήσεις να επανέρχονται στα επιθυμητά επίπεδα για την εποχή», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Βικτώρ Μαντοβάνης
Μετά τα γεγονότα του Μάρτη στην οικονομία και την αρνητική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό χάθηκαν δύο πολύτιμοι μήνες για κρατήσεις, ενώ υπάρχει έντονα και η τάση για κρατήσεις την τελευταία στιγμή λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην περιοχή.
«Η τάση για κρατήσεις την τελευταία στιγμή δεν βοηθάει και τόσο. Δυστυχώς αυτές οι κρατήσεις έχουν ως παράγοντας επιλογής περισσότερο την τιμή παρά οτιδήποτε άλλο. Ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται για κάποιο συγκεκριμένο προορισμό ή ξενοδοχείο. Θέλει απλά να καλύψει τις ανάγκες του στην καλύτερη τιμή. Κατ’ επέκταση η τάση αυτή δεν βοηθάει καθόλου και στα έσοδα», πρόσθεσε.
Η ανάκαμψη των κρατήσεων ενδεχομένως να οφείλεται στις αναταραχές που ταλανίζουν γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, αλλά και στις χαμηλές τιμές που πρόσφεραν τα ξενοδοχεία στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν το ενδιαφέρον των ξένων ταξιδιωτικών πρακτόρων. Κατά μέσο όρο εκτιμά ότι οι μειώσεις στις τιμές είναι της τάξης του 10%.
Μείωση στο 3%
Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη, υπό τις καλύτερες συνθήκες οι αφίξεις για φέτος θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μιας και όλες οι αγορές παρουσιάζουν μια σχετική υποχώρηση. Για ολόκληρη τη χρονιά ο κ. Μαντοβάνης εκτίμησε ότι η μείωση των αφίξεων μπορεί να περιοριστεί κοντά στο 3%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 8%.
«Ακόμα και η ρωσική αγορά φαίνεται πως έχει υποχωρήσει. Από εκεί φυσικά αναμένουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, όμως σε καμία περίπτωση την αύξηση που αναμέναμε πριν από τα γεγονότα του Μάρτη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι υποχώρηση σημειώνει και η βρετανική αγορά. «Είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες που γίνονται και δημοσιεύονται στη Βρετανία η Κύπρος φαίνεται ως ο πιο ακριβός προορισμός. Αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά την εικόνα μας εξού και οι αφίξεις από την Αγγλία υποχωρούν τα τελευταία χρόνια», τόνισε.
Αρκετά χαμηλά βρίσκεται και η Γερμανία, μια πολύ μεγάλη αγορά, η οποία ωστόσο δεν έχει το μέγεθος που θα μπορούσε για την Κύπρο.
«Η πιο σταθερή αγορά είναι η Σκανδιναβική. Χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα και με πολύ καλή ποιότητα τουριστών», πρόσθεσε.
Στατιστική
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 7,2%, φτάνοντας στις 615.916 σε σύγκριση με 663.759 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Για τον Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική, οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν σε 276.244 σε σύγκριση με 276.781 τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Στην ουσία σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 0,2%.
Το Μάιο σημειώθηκε μείωση 27,1% στις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία (10.923 το Μάιο του 2013 σε σύγκριση με 14.985 το Μάιο του 2012), 18,7% στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα (9.311 σε σύγκριση με 11.446), και μείωση 8,6% από το Ηνωμένο Βασίλειο (103.579 σε σύγκριση με 113.289 πέρσι).
Αντίθετα, αύξηση 43,0% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία (από 53.671 το Μάιο του 2012 σε 76.776 το Μάιο του 2013).