Τουρισμός: Πήραν μπρος οι κρατήσεις

Λίγο οι προσφορές από τα κυπριακά ξενοδοχεία, λίγο οι αναταραχές σε Τουρκία και Αίγυπτο και αφού κάλμαρε η κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, το τουριστικό ρεύμα προς το νησί φαίνεται να ανακτά τους φυσιολογικούς του ρυθμούς για την εποχή.

«Μετά από ένα πάγωμα δύο μηνών στις κρατήσεις, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται περί τα τέλη Μαΐου με τις κρατήσεις να επανέρχονται στα επιθυμητά επίπεδα για την εποχή», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Βικτώρ Μαντοβάνης
Μετά τα γεγονότα του Μάρτη στην οικονομία και την αρνητική προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό χάθηκαν δύο πολύτιμοι μήνες για κρατήσεις, ενώ υπάρχει έντονα και η τάση για κρατήσεις την τελευταία στιγμή λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην περιοχή.

«Η τάση για κρατήσεις την τελευταία στιγμή δεν βοηθάει και τόσο. Δυστυχώς αυτές οι κρατήσεις έχουν ως παράγοντας επιλογής περισσότερο την τιμή παρά οτιδήποτε άλλο. Ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται για κάποιο συγκεκριμένο προορισμό ή ξενοδοχείο. Θέλει απλά να καλύψει τις ανάγκες του στην καλύτερη τιμή. Κατ’ επέκταση η τάση αυτή δεν βοηθάει καθόλου και στα έσοδα», πρόσθεσε.

Η ανάκαμψη των κρατήσεων ενδεχομένως να οφείλεται στις αναταραχές που ταλανίζουν γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, αλλά και στις χαμηλές τιμές που πρόσφεραν τα ξενοδοχεία στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν το ενδιαφέρον των ξένων ταξιδιωτικών πρακτόρων. Κατά μέσο όρο εκτιμά ότι οι μειώσεις στις τιμές είναι της τάξης του 10%.

Μείωση στο 3%
Σύμφωνα με τον κ. Μαντοβάνη, υπό τις καλύτερες συνθήκες οι αφίξεις για φέτος θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μιας και όλες οι αγορές παρουσιάζουν μια σχετική υποχώρηση. Για ολόκληρη τη χρονιά ο κ. Μαντοβάνης εκτίμησε ότι η μείωση των αφίξεων μπορεί να περιοριστεί κοντά στο 3%, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 8%.

«Ακόμα και η ρωσική αγορά φαίνεται πως έχει υποχωρήσει. Από εκεί φυσικά αναμένουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, όμως σε καμία περίπτωση την αύξηση που αναμέναμε πριν από τα γεγονότα του Μάρτη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι υποχώρηση σημειώνει και η βρετανική αγορά. «Είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες που γίνονται και δημοσιεύονται στη Βρετανία η Κύπρος φαίνεται ως ο πιο ακριβός προορισμός. Αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά την εικόνα μας εξού και οι αφίξεις από την Αγγλία υποχωρούν τα τελευταία χρόνια», τόνισε.
Αρκετά χαμηλά βρίσκεται και η Γερμανία, μια πολύ μεγάλη αγορά, η οποία ωστόσο δεν έχει το μέγεθος που θα μπορούσε για την Κύπρο.
«Η πιο σταθερή αγορά είναι η Σκανδιναβική. Χωρίς ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα και με πολύ καλή ποιότητα τουριστών», πρόσθεσε.

Στατιστική
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 7,2%, φτάνοντας στις 615.916 σε σύγκριση με 663.759 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Για τον Μάιο, σύμφωνα με την στατιστική, οι αφίξεις των τουριστών ανήλθαν σε 276.244 σε σύγκριση με 276.781 τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Στην ουσία σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 0,2%.
Το Μάιο σημειώθηκε μείωση 27,1% στις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία (10.923 το Μάιο του 2013 σε σύγκριση με 14.985 το Μάιο του 2012), 18,7% στις αφίξεις τουριστών από την Ελλάδα (9.311 σε σύγκριση με 11.446), και μείωση 8,6% από το Ηνωμένο Βασίλειο (103.579 σε σύγκριση με 113.289 πέρσι).
Αντίθετα, αύξηση 43,0% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία (από 53.671 το Μάιο του 2012 σε 76.776 το Μάιο του 2013).

 

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού