Το περί δικαίου αίσθημα ως μπούμερανγκ

Μετά από όλες τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση περί τιμωρίας των ενόχων για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία θα πρέπει πλέον να είναι πολύ προσεκτικός. Στη συγκεκριμένη, υπάρχει τεράστια διαφορά με περιπτώσεις όπως το Μαρί και η Ήλιος. Πλέον, το περί δικαίου αίσθημα αφορά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων (όλους τους Κύπριους) και όχι μερικές εκατοντάδες ή χίλιους μαυροφορεμένους που αναμένουν την τιμωρία των ενόχων.

Μπορεί στις δύο περιπτώσεις των ανθρώπινων τραγωδιών να ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα δικαίου μέσω των ερευνητικών επιτροπών και των όσων ειπώθηκαν σ΄ αυτές και μεταφέρθηκαν με πηχυαίους τίτλους από τα ΜΜΕ αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα είναι πολύ διαφορετικά.

Όσα περισσότερα ακούει και μαθαίνει ο λαός, τόσο περισσότερο θα φουντώνει παρά θα κατευνάζει. Θα ακούει από την ερευνητική, θα ακούει από τις έρευνες της αστυνομίας, θα ακούει από την Επιτροπή Θεσμών της βουλής, θα ακούει από την έρευνα της Alvarez & Marsal για τη Λαϊκή που αρχίζει σύντομα. Θα ακούει, θα ακούει και όλο θα φουντώνει.

Κι όσο περνά ο καιρός και τα ζωνάρια θα σφίγγουν ακόμα περισσότερο, θα επιβάλλονται νέα μέτρα και οι άνεργοι θα αυξάνονται, μαζί θα αυξάνονται τα νεύρα και η οργή. Και η οργή αυτή δεν θα ξεσπάσει ούτε στους τραπεζίτες, ούτε σε πρώην κυβερνήσεις, ούτε στις ερευνητικές. Θα ξεσπάσει στην κυβέρνηση και στο σύστημα. Κάπου εκεί θα αρχίσουν να μεγαλώνουν όπως τον δυόσμο και τα ποσοστά των ακραίων οργανώσεων και κομμάτων.

Γι’ αυτό Πρόεδρε, μην περιμένεις πως οι έρευνες επί ερευνών θα κατευνάσουν την οργή του λαού. Αντίθετα, αν δεν αποφέρουν αποτέλεσμα θα την φουντώσουν και ο πρώτος που θα τους φταίξει είναι εκείνος που δεσμευόταν από καιρό.

Άσε που δεν θα μπορείς να κατευνάσεις και το περί δικαίου αίσθημα του Μάριου που κόπιασε να ανακαλύψει ποινικές ευθύνες ανακαλύπτοντας τον Γενικό Εισαγγελέα να αλλάξει γνώμη για λόγους αξιοπρέπειας. Κρίμα οι κόποι του ανθρώπου.
 

Δειτε Επισης

Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ
Ψηφιακό χρήμα-Η στρατηγική ευκαιρία της Κύπρου να ηγηθεί