Powered by

Ελλάδα: Πολυεθνικά deal στα φάρμακα

Σε αναζήτηση συμφωνιών για παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σε μια προσπάθεια αφενός να ενισχύσουν την εξαγωγική τους εξωστρέφεια, αφετέρου για να ισχυροποιήσουν τη δυναμική τους και τονώσουν τους τζίρους τους.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο Διονύσης Φιλιώτης, πρόεδρος του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ και της φαρμακευτικής Φαρμασέρβ-Lilly, με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας της εταιρείας με τη φαρμακοβιομηχανία Βιανέξ, οι προοπτικές για παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα με στόχο την εξαγωγή τους σε μεγάλες διεθνείς αγορές, είναι αυτή τη στιγμή ιλιγγιώδεις. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου εκμεταλλευτούν σωστά την υπεροχή τους σε εγκαταστάσεις και σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, τότε σύντομα αναμένονται σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Το κλείσιμο του deal Βιανέξ- Lilly για την παραγωγή στις μονάδες της του σκευάσματος φαρμάκου VONCON στρώνει πάντως το χαλί για παρόμοιες συμφωνίες, ανάλογης δυναμικής.

Η συμφωνία αφορά πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή πάνω από 10 εκατ. φιαλιδίων και την εξαγωγή τους στην αγορά της Κίνας, όταν μέχρι σήμερα εισάγονταν για την ελληνική αγορά περίπου 45.000 τεμάχια. Η επένδυση για την αγορά νέου εξοπλισμού στις μονάδες της Βιανέξ φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 10 εκατ. εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας (ποσό που αντιστοιχεί στο 3- 4% του ετήσιου τζίρου της).

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028