Powered by

Βεστερβέλε: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εκφράστηκε με πολύ θερμό, τρόπο σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αναφερόμενος στις θυσίες και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι εδώ συντελείται τα τελευταία τρία χρόνια κάτι εξαιρετικά δύσκολο, το οποίο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της θεσμικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.


Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Αθήνα αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης «δείγμα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης». «Ο στόχος είναι κοινός και βρίσκεται μπροστά μας», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι αυτός είναι «να ξεπεραστούν τα χρέη και η οικονομική κρίση, να υπάρξει νέα ανάπτυξη και με τον τρόπο αυτό να βρεθούν οι συνθήκες ευημερίας για όλους» και χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της Συνάντησης Κορυφής στο Βερολίνο για την ανεργία των νέων. Χαρακτήρισε την καταπολέμηση την ανεργίας «κοινό μέλημα», στην ΕΕ, το οποίο «μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό θα υπάρξουν και νέες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε το σεβασμό των Γερμανών στις προσπάθειες των Ελλήνων και την εμπιστοσύνη τους γιατί, όπως είπε, «διαπιστώνουμε ότι έχει γίνει ένα νέο ξεκίνημα για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας». Σύμφωνα με το Γερμανό ΥΠΕΞ «τα πράγματα κινούνται στην Ελλάδα και αυτή είναι η επιτυχία του ελληνικού λαού, αλλά επίσης, πιο συγκεκριμένα, επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Επιθυμούμε αυτός ο δρόμος να συνεχίσει ούτως ώστε αυτή η ώθηση προς τις μεταρρυθμίσεις να μη μειωθεί».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «η τρόικα είναι ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο και όχι ο βραχίονας μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης», αναφέρθηκε στη σημασία της υλοποίησης των μέτρων και τάχθηκε κατά των εικασιών πριν αυτά υλοποιηθούν, λέγοντας ότι «στην ημερήσια διάταξη ένα επικείμενο κούρεμα, αλλά το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έτσι όπως έχει συμφωνηθεί».

Στα «εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα» που έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να παρουσιάσει το μικρότερο διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια πολιτική δέσμευση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και φυσικά σε σχέση με την πορεία την ισότιμη και διασφαλισμένη πορεία της Ελλάδας μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εκθέσεις που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και είναι ανεπαρκής η εξυπηρέτηση του χρέους και στο ποιες δυνατότητες υπάρχουν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος εξυπηρετείται με απόλυτο και ασφαλή τρόπο, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να οργανώσει – νωρίτερα από το αναμενόμενο - μια ασφαλή επάνοδο στις αγορές σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της». Όσον αφορά τις συζητήσεις με την τρόικα ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή διατύπωση και σε μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την ομαλή εκταμίευση των δόσεων, αλλά κυρίως θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, γιατί δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλα μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να δουλέψουμε σ αυτό που λέγεται παρονομαστής, δηλαδή στην αύξηση του ΑΕΠ, γιατί έτσι θα έχουμε μία γεωμετρική και εντυπωσιακή αποκλιμάκωση και του χρέους και του ελλείμματος».

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που ασκείται στο πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα και ενδεχόμενες βελτιώσεις, ο κ. Βεστερβέλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και επανέλαβε ότι η επίσκεψη του έχει «έχει το νόημα μιας ενθάρρυνσης». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ ως παράδειγμα, είπε ότι «αυτή είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, η οποία φέρνει ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης και εξασφάλισης θέσεων απασχόλησης για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να λειτουργεί εποικοδομητικά και να λέει πώς μπορούν να εξελιχθούν θετικά τα πράγματα».

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι θα επικεντρωθεί στην ελληνική πραγματική οικονομία και στα δυο μεγάλα προβλήματα της, που είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια σε σχέση με τα επιτόκια που υπάρχουν σε άλλες χώρες, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και άρα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και το δεύτερο είναι το κόστος ενέργειας, που στην Ελλάδα είναι ακριβότερο απ’ ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «καταστροφή» της ελληνικής οικονομίας, από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα ο κ. Βεστερβέλε αναγνώρισε ότι η χώρα έχει χάσει το 25% της οικονομικής της δύναμης, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε, ούτως ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει μόνο μέσω επενδύσεων, που «είναι το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων και αύξησης της ανταγωνιστικότητας».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι γνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και εξέφρασε την άποψη ότι εάν οι Έλληνες αντέξουν σε αυτό το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι, «αυτό θα σηματοδοτήσει τη στιγμή της γέννησης μίας νέας ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του είπε ότι «το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε πολύ μεγάλο βαθμό επιβλήθηκε στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είχε ανάγκη από τη βοήθεια, δηλαδή από το δάνειο των εταίρων της. Εάν δεν κάναμε την επιλογή αυτή –που ήταν μια δύσκολη, σκληρή επιλογή– η άλλη επιλογή ήταν η απόλυτη καταστροφή». «Η άλλη επιλογή», όπως είπε, «θα σήμαινε την καταστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα σήμαινε ότι εξανεμίζονται οι καταθέσεις όλων των ελληνικών οικογενειών, ότι η ανεργία ξεπερνά κατά πολύ αυτό το δραματικό ποσοστό στο οποίο βρίσκεται σήμερα, ιδίως για τους νέους, ότι ακυρώνονται οι ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων, ότι κλείνουν σωρηδόν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» για να προσθέσει ότι αυτό αποφεύχθηκε και πρόσθεσε ότι «το δίλημμα ήταν ανάμεσα σε μια κακή και μια ακόμη χειρότερη λύση και νομίζω ότι τελικά διαλέξαμε αυτό που ήταν το λιγότερο κακό, το λιγότερο επώδυνο και αυτό που δίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα μια νέα ευκαιρία, μια νέα ιστορική ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες, ιδίως στους νέους Έλληνες πολίτες».

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών πέραν της οικονομίας συζητήθηκαν επίσης όλα τα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή κοινότητα, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να αναφέρεται στο θέμα της Αιγύπτου, απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους ενεχόμενους «να συνεχίσουν στο δρόμο της Δημοκρατίας. Να παραιτηθούν από την άσκηση βίας και να συνεχίσουν το δημοκρατικό διάλογο».

Υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή και τη διαφύλαξη της δημοκρατικής προοπτικής της Αιγύπτου τάχθηκε και ο κ. Βενιζέλος.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028