Έφορος Eταιρειών: Ο πιο αδύναμος κρίκος
08:47 - 26 Ιουλίου 2013
Παρά το πλήγμα που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας από τις αποφάσεις του Eurogroup ο τομέας της παροχής υπηρεσιών όχι μόνο διατηρεί τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα αλλά λαμβάνει και ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές. Το τραγικό είναι ότι η ζημία που γίνεται εκ των έσω είναι πολύ πιο μεγάλη.
Ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών προς τους ξένους επενδυτές παραμένει ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της κυπριακής οικονομίας. Στην ουσία, αν ο τουρισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ο «στυλοβάτης» της οικονομίας, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών είναι η αιχμή του δόρατος που θα κάνει την κυπριακή οικονομία να ξεφύγει από τα πλαίσια ενός μικρού νησιού. Ο κλάδος όχι μόνο εργοδοτεί χιλιάδες αλλά έμμεσα τροφοδοτεί αλυσιδωτά και άλλους κλάδους της οικονομίας. Από το εμπόριο και τις κατασκευές μέχρι τον τουρισμό και την επισιτιστική βιομηχανία.
Ωστόσο, για την ανάπτυξή του τομέα χρειάζεται και το απαραίτητο όραμα από πλευράς της κρατικής μηχανής, η οποία οφείλει πρώτα να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τη ζωτική του σημασία, στηρίζοντας τους επενδυτές αλλά και τους εκπροσώπους τους στην Κύπρο.
Το δυστύχημα για τον κλάδο είναι ότι η πρώτη επαφή των ξένων με τη χώρα μας είναι με τον Έφορο Εταιρειών. Μια υπηρεσία η οποία στην εποχή της εξέλιξης κατάφερε το ακατόρθωτο: Nα παραμένει στάσιμη και την αποκλειστική ευθύνη θεωρούμε ότι φέρει ο ίδιος ο Έφορος.
Ο κ. Σπύρος Κόκκινος, ο οποίος ανέλαβε τη θέση από το 2002, φαίνεται πως αρνείται να δει την ανάγκη για πελατοκεντρική εξυπηρέτηση του κοινού, προτιμώντας να χρησιμοποιεί τη «δύναμη» που κατέχει για να ασκεί στεγνή εξουσία πάνω σε αυτούς που στην ουσία έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του.
Η υπηρεσία που αποτελεί τον καθρέφτη της Κύπρου στους ξένους επιχειρηματίες παρουσιάζει μια εικόνα λυπηρή, αν όχι εγκληματική, τη στιγμή που οι βλέψεις και οι προσδοκίες μας από τον κλάδο είναι τόσο μεγάλες. Στην διαδικασία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων δυστυχώς ο Έφορος Εταιρειών αποδεικνύεται ο πιο αδύναμο κρίκος.
Είναι αδιανόητο να χρειάζονται μέρες και σε πολλές περιπτώσεις βδομάδες για την τροποποίηση καταστατικών, την έκδοση πιστοποιητικών ή την εγγραφή εταιρειών.
Αδιανόητο και καταστροφικό τη στιγμή που στις ανταγωνιστικές μας χώρες οι διαδικασίες αυτές είτε παίρνουν μερικές ώρες είτε γίνονται αυτόματα. Στις χώρες που ποντάρουν στον κλάδο των υπηρεσιών τα συστήματα είναι πλήρως μηχανογραφημένα και οι εταιρείες έχουν πρόσβαση στα αρχεία του εφόρου εταιρειών με τους κωδικούς τους και με τη δυνατότητα να τυπώσουν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται άμεσα.
Είναι αδιανόητο η μηχανογράφηση στην Κύπρο να βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και ταυτόχρονα βλακώδες να μην υπάρχουν καν αντίγραφα των αρχείων που βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες και σε περίπτωση καταστροφής τους τίποτα δεν θα μπορεί να ανακτηθεί. Ακόμα και το θέμα της ηλεκτρονικής υπογραφής του εφόρου παραμένει υπό συζήτηση.
Είναι αδιανόητο κάποιοι να νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Έφορο Εταιρειών για την επίσπευση διαδικασιών σε έκτακτα περιστατικά όταν στην ουσία αυτό που κάνει είναι απλώς τη δουλεία του.
Είναι αδιανόητο ο Έφορος Εταιρειών να κατηγορείται και να γίνεται τόσο σάλος σε μια «ανεπτυγμένη» χώρα για ύποπτες αλλαγές καθεστώτος σε ιδιωτικές εταιρείες. Ούτε ο ίδιος μπορεί τόσο απλά να νίπτει τα χείρας του λέγοντας ότι η αρμοδιότητά του περιορίζεται στην καταγραφή των στοιχείων ιδιοκτησιακού και μετοχικού καθεστώτος των εταιρειών, όπως τα στοιχεία αυτά τα κοινοποιούνται από τον γραμματέα της κάθε εταιρείας.
Είναι εξάλλου απαράδεκτο το επίπεδο συμμόρφωσης στην Κύπρο, καθώς από τις 200.000 εταιρείες που είναι εγγραμμένες μόνο γύρω στις 50.000 υποβάλλουν τους λογαριασμούς τους. Σε αντίθεση με χώρες όπως την Αγγλία όπου το compliance rate ξεπερνάει το 90%. Μια ακόμα αρμοδιότητα του Εφόρου Εταιρειών στην οποία αποδεικνύεται ανεπαρκής.
Είναι πλέον καιρός να φερθούμε στους επιχειρηματίες ως πελάτες της Κύπρου γιατί αυτό είναι στην ουσία. Στόχος μας έπρεπε να είναι η διευκόλυνσή τους. Εξού και παραμονή του Εφόρου σε αυτή την καίρια θέση κρίνεται εγκληματική, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Από τη στιγμή που η Κύπρος ποντάρει στις υπηρεσίες της και στην αναβάθμιση της ως κέντρο παροχής υπηρεσιών πολλά πρέπει και μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πιο σοφό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Η άμεση αντικατάστασή του Εφόρου είναι ένα από αυτά.