Powered by

Eκστρατεία τόνωσης της κινεζικής οικονομίας

Η Κίνα θα μειώσει τα φορολογικά βάρη στις μικρές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που έχει ως στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μικρές εταιρείες με μηνιαίες πωλήσεις κάτω των 20.000 γουάν ($3.260) θα απαλλαγούν της υποχρέωσης να πληρώνουν φόρο πάνω στον κύκλο εργασιών τους και ΦΠΑ από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής Κυβέρνησης, αργά την Τετάρτη.

Το ΦΠΑ επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης αγαθών και του κόστους του. «Οι μικρές επιχειρήσεις … διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας της αγοράς, καθώς και στην αύξηση της εργοδότησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, την Τετάρτη. Από τις φορολογικές εξαιρέσεις θα επωφεληθούν πάνω από 6 εκ. μικρές επιχειρήσεις, προστίθεται.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάπτυξη της τάξης του 7,7% το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι που προκάλεσε ανησυχία ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να οδεύει προς μια απότομη ύφεση.

 Μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ταμείου για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, θα προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις και θα διατηρήσει την ισοτιμία του γουάν σε ένα «λογικό» επίπεδο για την προώθηση του διεθνούς εμπορίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Αμερικής Μέριλ Λιντς Λου Τινγκ χαρακτήρισε τις νέες πολιτικές ως «μικρή τόνωση».

«Η ομάδα του Πρωθυπουργού Λι σίγουρα εργάζεται σκληρά για να εμποδίσει την επιβράδυνση», αναφέρει ο κ. Λου σε ερευνητικό σημείωμα την Πέμπτη. «Αυτά τα τρία μέτρα θα έχουν περιορισμένη άμεση επίδραση βραχυπρόθεσμα στην τόνωση της συνολικής ζήτησης, αλλά σίγουρα μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης», προσθέτει.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο