Νέα ωράρια: Μια σωστή απόφαση με ωφέλιμα αποτελέσματα

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία της λειτουργίας των καταστημάτων σ’ ολόκληρη την Κύπρο όλες τις μέρες της εβδομάδας, περιλαμβανομένης της Κυριακής, αποδεικνύεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ορθή και η πλειονότητα των πολιτών δέχθηκε το νέο μέτρο με ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Την πρώτη Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013, και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ευρέως γνωστό ότι τα καταστήματα θα ήταν ελεύθερα να παραμείνουν ανοιχτά, υπήρξε σημαντικότατη κίνηση και εμπορική δραστηριότητα παγκυπρίως. Ακόμα και στη Λευκωσία, που ως γνωστό ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετακινείται προς τα παραθαλάσσια και τα ορεινά θέρετρα κατά το Σαββατοκύριακο, τα αποτελέσματα ήταν πλήρως ικανοποιητικά, επαληθεύοντας την ανάγκη του αγοραστικού κοινού για συνεχή εξυπηρέτηση.

Κρίνοντας από τα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών των δικών μας δραστηριοτήτων σε όλη την Κύπρο, και κυρίως στα Malls και στο ΙΚΕΑ, πιστεύουμε ότι θα επαληθευθεί ότι ο κύκλος εργασιών ήταν  αρκετά μεγάλος σε όλη την Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λευκωσία. Ασφαλώς στο μέλλον θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, καθώς παρατηρήσαμε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις και αλυσίδες μικρών, μεσαίων και μεγάλων καταστημάτων δεν πρόλαβαν να οργανωθούν για τη λειτουργία τους από την πρώτη Κυριακή, και συνεπώς με την πάροδο του χρόνου η εμπορική δραστηριότητα θα αυξηθεί και με τη δική τους συμμετοχή.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, που ασφαλώς θα καλυτερεύουν ενόσω προχωρεί ο χρόνος, επαληθεύουν τις προσδοκίες ότι το μέτρο αυτό θα τονώσει την αγορά, θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, θα μεγιστοποιήσει τα εισοδήματα από τον τουρισμό, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα έσοδα για το Κράτος διευρύνοντας την κυκλοφορία του χρήματος και την εργασία κατά μία επιπλέον μέρα, μειώνοντας αισθητά την ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για κάλυψη των επιπρόσθετων ωρών.

Υποστηρίζοντας κάθε μέτρο που στοχεύει την πάταξη της ανεργίας στη χώρα μας, ο Όμιλος Σιακόλα δεσμεύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η υπέρ - εργασία. Αντί αυτού στοχεύσαμε και πετύχαμε την πρόσληψη μεγάλου αριθμού ανέργων ως επιπρόσθετου προσωπικού που θα απασχολείται προς το παρόν μαζί με μικρό αριθμό από το υφιστάμενο προσωπικό για την εκπαίδευσή του, μέτρο αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων.

Με αυτό το δεδομένο, υπολογίζουμε ότι το 60% των εργαζομένων την Κυριακή στα καταστήματά μας θα είναι νεοπροσληφθέν προσωπικό. Συνυπολογίζοντας τους νέους, κυρίως φοιτητές που επίμονα ζητούν να εργαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένουμε ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούνται τις Κυριακές σε όλη την Κύπρο, θα ανέλθει σε εκατοντάδες. Αναμένουμε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας θα επιτύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και θα απασχοληθούν περισσότεροι άνεργοι που έχουν ανάγκη εργασίας. Δίδεται προτεραιότητα σε άτομα που μιλούν πολύ καλά Ελληνικά.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι, επιπρόσθετα από τους απασχολουμένους στα καταστήματα όταν αυτά είναι ανοικτά, χρησιμοποιείται και ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού από παρεμφερείς υπηρεσίες, όπως φρουροί, καθαρίστριες, συντηρητές κ.ά., οπότε ωφελείται ευρύτερα ο εργασιακός τομέας. Ταυτόχρονα, ο παραγωγικός τομέας αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω εφόσον θα εξυπηρετεί τη μεγαλύτερη ζήτηση που επιφέρει η διογκωμένη δραστηριότητα του εμπορίου.

Το όφελος για τον καταναλωτή από τη διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων, είτε σε χρήματα είτε σε χρόνο, είναι αυταπόδεικτο. Η διευρυμένη λειτουργία των καταστημάτων λειτουργεί προς το συμφέρον του καταναλωτή καθώς ο ανταγωνισμός  προσφοράς προϊόντων μεταξύ επιχειρήσεων που συν-λειτουργούν τις ίδιες μέρες – μια μονοπωλιακή κατάσταση προηγουμένως - θα οδηγήσει και στη μείωση των τιμών, ιδιαίτερα κατά τις Κυριακές. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το νέο αυτό προοδευτικό μέτρο συμβάλλει και στην καλύτερη ποιότητα της ζωής της οικογένειας, αφού τώρα όλα τα μέλη της, σύζυγοι και παιδιά, θα έχουν το χρόνο και την ευκαιρία να επισκεφθούν τα καταστήματα, να κάνουν ψώνια και να ψυχαγωγηθούν μαζί.

Η Κύπρος είναι ένα νησί και σαν τέτοιο είναι τουριστικό από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Με τα νέα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων οι χιλιάδες τουρίστες σε ολόκληρη την Κύπρο θα εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα και, βρίσκοντας ανοικτά τα καταστήματα και τις επτά μέρες της εβδομάδας, θα αφήνουν στον τόπο μας πολύ μεγαλύτερο, πολύτιμο συνάλλαγμα.

Το ίδιο ισχύει σε άλλα νησιά όπως η Κρήτη, η Σικελία, η Σαρδηνία, η Μαγιόρκα και πολλά άλλα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να του δοθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών η ευκαιρία να κριθεί η χρησιμότητά του και να μεγιστοποιηθούν οι προοπτικές και τα ωφελήματά του. Άλλωστε από στοιχεία του Euro Commerce προκύπτει ότι σε όσες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν καταστήματα τις Κυριακές, ο κύκλος εργασιών του Σαββατοκύριακου είναι μεγαλύτερος από αυτόν που σημειώνεται τις άλλες μέρες. Στατιστικά ευρήματα από χώρες με κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων, όπως η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, δείχνουν ότι το 50% των καταναλωτών κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους να ψωνίσουν κατά την Κυριακή. Συνεπώς μπορεί εύκολα να διαπιστώσουμε ότι το διευρυμένο ωράριο ωφελεί τις επιχειρήσεις, αυξάνει τα εισοδήματα για το Κράτος, αυξάνει τις θέσεις εργασίας και εξυπηρετεί τους καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον.

Υπάρχει ενδιαφέρον, και πολύ σωστά, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα καταστήματα. Είναι θέμα αρχής για μας ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεάζει τα δικαιώματα του προσωπικού, που προστατεύονται από τις πολύ αυστηρές νομοθεσίες που ισχύουν και εφαρμόζονται. Γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους, οι δε εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να καταγγέλλουν τις οποιεσδήποτε παρατυπίες. Κι εμείς δηλώνουμε με τη σειρά μας ότι θα επιλαμβανόμαστε αμέσως και θα αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση και κάθε παράπονο, με στόχο την τήρηση όλων των προνοιών της νομοθεσίας.

Είναι φυσικό κάθε καινούργιο μέτρο να συναντά και αντιδράσεις. Δεν πρέπει, όμως, οι αντιδράσεις αυτές να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο και στην εξέλιξη της κοινωνίας. Κι ας μην προσπαθούμε να «σκοτώσουμε» ένα προοδευτικό μέτρο, προτού καν του δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί στην πράξη και να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνούμε ότι οι ίδιες αντιδράσεις, από τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια επιχειρήματα ακούγονταν και όταν διευρύνθηκαν τα ωράρια του Σαββάτου πριν από μερικά χρόνια. Μπορεί κανείς σήμερα να υποστηρίξει με σοβαρότητα ότι τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν στις δύο το απόγευμα του Σαββάτου; Θυμόμαστε ακόμη τις έντονες αντιδράσεις για το τουριστικό ωράριο της εντός των τειχών Λευκωσίας, όταν προβαλλόταν το επιχείρημα ότι οι μικροί καταστηματάρχες θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Σήμερα τα γεγονότα έδωσαν τις απαντήσεις. Η κίνηση στην παλιά πόλη τις Κυριακές

έχει φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και οι καταστηματάρχες, κυρίως οι μικροί, πρωταγωνιστούν και ζητούν επίμονα να μένουν ανοικτοί τις Κυριακές όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόχρονα. Το ίδιο θα αποδειχθεί και με το νέο αυτό μέτρο. Είναι θέμα χρόνου να το δεχθούμε όλοι και να προσαρμοστούμε ανάλογα. Θα αποδειχθεί πως είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για όλους.

Δειτε Επισης

Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;
Ενεργή συμμετοχή καταναλωτών στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στην Ε.Ε.
Γιατί τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο είναι χαμηλά; Υπάρχουν εναλλακτικές;
Πώς οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου από τη σύγκρουση στη Μ. Ανατολή θα μπορούσαν να απειλήσουν το μέλλον της Ε.Ε.
Καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος-Τι αλλάζει στην Κύπρο με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε.
Γιατί η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία
Η άνοδος των ψηφιακών χρηματοοικονομικών: «Προστασία των επενδυτών σε ένα τεχνολογικά καθοδηγούμενο μέλλον»
Οι αρνητικές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. και τρόποι αντιμετώπισης
Διοικητικές Υπηρεσίες: Προκλήσεις και ευκαιρίες
Το μέλλον της αμερικάνικης οικονομίας