Απεγκλωβισμός καταθέσεων για σκοπούς αγοράς ακινήτων
08:23 - 23 Ιουλίου 2013
Όπως είναι γνωστό, μετά τις 15 Μαρτίου και το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων.
Με βάση τα μέτρα αυτά, ακόμη και σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες χαλαρώσεις των μέτρων, ουσιαστικά οι καταθέσεις παραμένουν δεσμευμένες.
Αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς, ειδικά σε τομείς όπως είναι αυτός των ακινήτων, που επηρεάστηκε απόλυτα. Ουσιαστικά παγοποιήθηκε κάθε κίνηση στον κλάδο των ακινήτων.
Είναι γεγονός ότι σε πρόσφατο διάταγμα υπάρχει πρόνοια με βάση την οποία δόθηκε χαλάρωση με την οποία καταθέτης μπορεί να αγοράσει ακίνητο από developer που χρωστά στην ίδια τράπεζα.
Το συγκεκριμένο μέτρο όμως δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί είναι σε ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να λειτουργήσει.
Επιβάλλεται, λοιπόν, η επέκταση του μέτρου αυτού σε καταθέσεις που διατηρούνται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αν πραγματικά θέλουμε ανάπτυξη και αναζωογόνηση κλάδων όπως είναι αυτός των ακινήτων.
Μια τέτοια εξέλιξη, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει ώθηση στον τομέα των ακινήτων για πολλούς λόγους και κυρίως λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει σήμερα σ’ ό,τι αφορά τις καταθέσεις. Επίσης θα βοηθήσει πολύ τους αγοραστές λόγω των ευκαιριών που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων.
Σημαντικό όφελος από αυτή την εξέλιξη θα έχει και το κράτος που θα βάλει χρήματα στα ταμεία του από εισπράξεις Φ.Π.Α., φόρου μεταβιβαστέων τελών κ.ά., ενώ θα ξοφληθούν και πολλά δάνεια που πωλητές οφείλουν στις τράπεζες.
Εκτός αυτού, αφού οι χαλαρώσεις θα δοθούν αποκλειστικά για την αγορά ακινήτων δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγουν χρήματα στο εξωτερικό. Αντίθετα τα χρήματα θα παραμείνουν στον τόπο και ειδικά στις τράπεζες που τα έχουν σήμερα τόση ανάγκη, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και δεν δίνονται δάνεια, η κατρακύλα του τομέα των ακινήτων δεν θα έχει τελειωμό και οι συνέπειες όχι μόνο για τον τομέα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία, θα είναι τεράστιες.
Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση να εγκύψουν πάνω στο θέμα και όχι να το δουν επιφανειακά. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, τολμούμε να πούμε ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.