ΑΚΕΛ: Στον αέρα η πρώτη κατοικία
16:01 - 22 Ιουλίου 2013
Ανησυχία εκφράζει το ΑΚΕΛ για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε Εμπορική και Κτηματική Τράπεζα, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας από μεγάλο αριθμό Κυπρίων.
Κάνοντας αναφορά επίσης σε στατιστικά στοιχεία, τα οποία δεικνύουν, όπως αναφέρθηκε, την κακή πορεία της κυπριακής οικονομίας, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του όπως, στο πλαίσιο ενός διαλόγου, συμβάλει στην προσπάθεια εναλλακτικών επιλογών.
"Ο δρόμος του συγκεκριμένου μνημονίου Αναστασιάδη- Γιούρογκρουπ είναι ταυτόσημος με αυτά τα φαινόμενα και γίνεται ολοένα και πιο έντονη η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών επιλογών, που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική στο λαό", είπε ο κ. Χριστοφίδης.
"Οι τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και ο φημολογούμενος διαχωρισμός των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου", όπως ανέφερε, "αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τα όσα ως ΑΚΕΛ είχαμε επισημάνει το τελευταίο διάστημα για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα".
"Πρέπει να ξεκαθαρίσει", είπε ο κ. Χριστοφίδης, "σε ποιο βαθμό οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν τις κατοικίες, αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας".
"Επισημαίνουμε επίσης", πρόσθεσε, "τον κίνδυνο πλειστηριασμού μεγάλων εκτάσεων γης σε τιμές εξευτελιστικές σε ξένα κεφάλαια. Η διαφύλαξη του δικαιώματος στην πρώτη κατοικία πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και της πολιτείας, για αυτό άλλωστε προ πολλού έχουμε καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για τη μη εκποίησης της πρώτης κατοικίας".
"Με μεγάλη αγωνία αλλά δυστυχώς και ελλιπή ενημέρωση από την Κυβέρνηση", συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, "παρακολουθούμε τις κρίσιμες εξελίξεις σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου", της οποίας "η επιβίωση και η έξοδός της το συντομότερο δυνατό από το καθεστώς εξυγίανσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσει η κυπριακή οικονομία τις όποιες πιθανότητες επανάκαμψης".
"Εκφράζουμε τις έντονές μας ανησυχίες για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις απαιτήσεις της Τρόικας σε σχέση με το Συνεργατισμό", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας πως "η διατήρηση ενός βασικού ΣΠΙ, η στήριξη του Συνεργατισμού, αποτελεί αναγκαιότητα για να αντεπεξέλθει ο λαός μας οικονομικά και κοινωνικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση".
Παράλληλα, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "οφείλουμε εκ νέου να σημειώσουμε ότι η πορεία που ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στο ευρύτερο σχεδιασμό που ακολουθεί η Ευρωζώνη για το μέλλον του τραπεζικού τομέα".
"Βασικός άξονας του σχεδιασμού", είπε, "είναι η επιβίωση των μεγάλων τραπεζικών κολοσσών έναντι των υπολοίπων, με αποτέλεσμα να φορτώνονται οι λαοί το βάρος των συνεπειών της κρίσης".
Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, "η αδιέξοδη πορεία εντός μνημονίου άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη" και "αρκεί κανείς να δει τα αποτελέσματα που έχουν επιφέρει στους διάφορους τομείς της οικονομίας οι αποφάσεις Μαρτίου, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα".
"Ο κλάδος των κατασκευών", δήλωσε, "βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι αφίξεις των τουριστών έχουν σημειώσει μείωση, η κατανάλωση όπως αποτυπώνεται μέσα από τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες συρρικνώνεται σημαντικά, ενώ την ίδια ώρα τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν σχετικά υψηλά, στερώντας ουσιαστικά τις προοπτικές ανάπτυξης".
"Η πιο τραγική πτυχή όμως είναι η ανεργία" και "αυτό", όπως ανέφερε το Μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, "διαπιστώνεται τόσο από τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων όσο και από τη ραγδαία αύξηση της δαπάνης για το ανεργιακό επίδομα".
"Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων στις 73 χιλιάδες", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, "όχι μόνον δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά κτυπούν, για ακόμη μια φορά, το καμπανάκι του κινδύνου απώλειας μιας ολόκληρης γενιάς, της νέας γενιάς του τόπου".