Η Αραδίππου συμμετέχει σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα

Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μετεξελιχθούν σε αποτελεσματικούς και αποδοτικούς θεσμούς, ικανούς να ανταποκρίνονται  µε επάρκεια στις ανάγκες της εποχής μας. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των υπηρεσιών προς τους δημότεςμας, ο Δήμος Αραδίππου συμμετέχει σήμερα σε τέσσερα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο  «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων στις Χωρικές Ενότητες Δήμου Ηρακλείου, Περιφ/κής Ενότητας Σάμου, Δήμου Αραδίππου και Επαρχίας Πάφου» που υλοποιείται στο πλαίσιοτου Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013,στοχεύει στη βελτίωση της αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων και καταστροφών, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων Αρχών και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών. Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία στους εταίρους του να ανταλλάξουνεμπειρίεςκαι τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας δράσεις και εργαλεία που βοηθούν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για πρόληψη και αντιμετώπιση και προωθώντας τον εθελοντισμό. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και  ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2013.

Επίσης, ο Δήμος Αραδίππου, σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Φάρος», συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και ενεργοποίηση των νέων για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας». Οι ομάδες-στόχοι του προγράμματος είναι οι άνεργοι, οι νέοι που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο, τα άτομα που είτε εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά είτε είναι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και οι μονογονιοί. Σκοπός του προγράμματος είναι η άμβλυνση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού, η διασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων και μηχανισμών πρόσβασης στην αγορά εργασίας και η ενσωμάτωση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο. Τοπρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015.

 Τοτρίτο ΣυγχρηματοδοτούμενοΈργο στο οποίο συμμετέχει η Αραδίππουφέρει τον τίτλο «Περιβαλλοντική Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων» το οποίο εντάσσεται και αυτό στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013. Αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, στοχεύοντας στην επίλυση μεγάλου μέρους του προβλήματος των κτηνοτροφικών αποβλήτων που απασχολεί τόσο τους δημότες,όσο και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χαρτογράφηση και λεπτομερή καταγραφή στοιχείων των κτηνοτροφικών μονάδων, περιβαλλοντικές μετρήσεις και αναλύσεις, έκδοση των κατάλληλων αδειών για την εγκατάσταση της μονάδας κομποστοποίησης που θα δημιουργηθεί καθώς και τη δημιουργία συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί προς τα τέλητου 2013 .

Αξίζει να σημειωθείκαι η συμμετοχή του Δήμου μας στο «Σύμφωνο των Νησιών»,  ένα δεσμευτικό έγγραφο με το οποίο οι νησιωτικές Αρχές αναλαμβάνουν πολιτική υποχρέωση που βοηθά στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει η ΕΕ για το έτος 2020. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονήθηκε Ενεργειακό Σχέδιο Δράσης, εντός του οποίου επετεύχθησαν μεταξύ άλλων: Η συγχρηματοδότηση δύο ενεργειακών ανακαινίσεων κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα (ELIHMED)και η συμμετοχή του Δήμου μαζί με δεκαπέντε Τοπικές Αρχές από την Κύπρο, σε ένα μεγάλο πιλοτικό έργο για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού. Η επιτυχία του εν λόγω έργου, ενδέχεται να επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και των ετήσιων δαπανών του Δήμου για τον οδικό φωτισμό.

Στόχος μας είναι η βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας σε όλα τα επίπεδα. Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, μάς επιβάλλει  να κινητοποιηθούμε ως Τοπική Αρχή και ως κοινωνία προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμη. Θέλω να πιστεύω, πως με προσεκτικά βήματα, σκληρή και ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;