Τι θα αλλάξει τα επόμενα 10 χρόνια

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Cisco Live στο Ορλάντο της Φλόριδα ο chief futurist της εταιρείας τεχνολογίας Cisco, Dave Evans, σε μία από τις κεντρικές παρουσιάσεις του event έκανε τις δικές του εκτιμήσεις και προβλέψεις σχετικά με τις σημαντικότερες αλλαγές που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία από πλευράς τεχνολογιών και εξέλιξης στον πλανήτη.

The internet of Things
Η πρώτη μεγάλη επανάσταση επικεντρώνεται σε αυτό που η Cisco ονομάζει: The Internet of Things, κάτι που θα συνδέσει ακόμη περισσότερο κόσμο με το διαδίκτυο, τις εφαρμογές που προκύπτουν μέσα από αυτό και την τεχνολογία που στήνεται στο τρίπτυχο διαδίκτυο-κόσμος-εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Dave Evans εκτιμά ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα ο πληθυσμός του πλανήτη θα προσεγγίσει τα 8 δισ. άτομα και οι συνδεδεμένες συσκευές (smartphones, tablets και άλλες τεχνολογίες) θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. κάτι που θα δώσει νέα διάσταση στον τρόπο λειτουργίας εταιρειών, του κάθε ατόμου ξεχωριστού και των κοινωνιών ευρύτερα. Παράλληλα, ο chief futurist της Cisco τονίζει πως μία δεκαετία αργότερα οι πληροφορίες θα είναι σαφώς πιο αναλυτικές, θα φιλτράρονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα ενώ συσκευές όπως έξυπνα παπούτσια ή ρούχα θα συνδέουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές εταιρειών τεχνολογίας.

Το βασικό μήνυμα του Dave Evans είναι πως τα επόμενα βήματα της τεχνολογίας επικεντρώνεται στο πως θα ενωθούν όλοι με όλα στον πλανήτη κάνοντας τη ζωή πιο απλή. Ο αντίλογος λέει βέβαια πως ότι είναι συνδεδεμένο είναι και ευάλωτο απέναντι σε χάκερ, αλλά είναι και αυτό ένα στοίχημα για τους ομίλους ΙΤ.

Τα δεδομένα γίνονται σοφία
Ο Dave Evans ιεραρχεί τη σοφία που θα εξασφαλίζει ένα άτομο ή ένας οργανισμός στην κορυφή της πυραμίδας των ευκαιριών που προκύπτουν από την ανάλυση του μέλλοντος. Πιο ειδικά ανέφερε πως στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα δεδομένα, πιο πάνω οι πληροφορίες και ακολουθεί η γνώση για το κάθε θέμα. Στην κορυφή τοποθετείται η σοφία, δηλαδή η βαθιά γνώση, η ανάλυση και η επεξεργασία και πολύ περισσότερο η αξιοποίηση όλων των προαναφερθέντων στοιχείων της πυραμίδας. Όλα αυτά θα έρθουν πιο κοντά μέσα από την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ίντερνετ σε συνδυασμό με λύσεις τεχνολογίας.

Χωρητικότητα σε Zettabyte
Οι χωρητικότητα του όγκου δεδομένων στους υπολογιστές ή το cloud θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα δώσει απίστευτες ή και απεριόριστες δυνατότητες για αποθήκευση, επεξεργασία και διάχυση δεδομένων. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι το zattabyte είναι πολλαπλάσιας χωρητικότητας ακόμη του terabyte.

Η προοπτική του cloud
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι του ΙΤ που ονομάζεται cloud. Στην παρουσίαση της Cisco αναφέρθηκε ότι μέχρι το 2020 το 1/3 των δεδομένων θα υπάρχουν ή έστω θα περνούν από το cloud, ο τζίρος για τέτοιου είδους υπηρεσίες μέχρι το 2020 θα αυξάνεται περίπου κατά 20% ετησίως ενώ οι δαπάνες των εταιρειών ΙΤ για καινοτομία και ευρύτερα το cloud computing θα ανέλθουν στο 1 τρισ. Δολάρια το 2014.

Η υγεία φτάνει στον κόσμο
Οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της υγείας και τις εφαρμογές που φέρνουν όλο και πιο κοντά τη γνώση σχετικά με τις ασθένειες, την ίαση και τη διαδικασία αποθεραπείας των ασθενών. Η τεχνολογία Watson της ΙΒΜ έφερε επανάσταση –σε πρώτο τουλάχιστον στάδιο- δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να λαμβάνουν απαντήσεις σχετικά με τις θεραπείες ασθενών τους. Και η εν λόγω τεχνολογία και γενικά οι επενδύσεις στην υγεία αποτελούν μεγάλο στοίχημα και πρόκληση για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Βασικό στοιχείο στις δράσεις τους είναι πως κάνουν τα πράγματα γρήγορα, απλούστερα και παγκόσμια. Στόχος η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και ανάπτυξη των συνθηκών σε αναπτυσσόμενα και φτωχά κράτη.

Από οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή
Η επανάσταση που έφερε ο συνδυασμός του ίντερνετ με τις έξυπνες συσκευές οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα συγγραφής και φωτογραφιών/βίντεο θα εδραιωθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη δεκαετία, αφού ο καθένας θα μπορέι να μεταδίδει οτιδήποτε, από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Η δύναμη της ενέργειας
Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο η παραγωγή ενέργειας γίνεται φθηνότερη και με μικρότερους ρύπους, πιο αποτελεσματική και με εύκολη πρόσβαση για τον κόσμο. Η «ενεργειακή» επανάσταση δίνει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για τον κόσμο ου ΙΤ σύμφωνα με τον Dave Evans. Παράλληλα, στην παρουσίασή του τόνισε ότι η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη.

Με το μυαλό
Οι πανεπιστημιακές έρευνες και τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν σχετικά με τις δυνατότητες του μυαλού και αξιοποίησής του παρά τις όποιες άλλες σωματικές δυσκολίες των ατόμων, δίνουν το ερέθισμα ότι σε μερικά χρόνια (ίσως μέχρι το 2030) άνθρωποι με διάφορα προβλήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους για να συνδέονται με τον κόσμο μέσω συσκευών, εφαρμογών και τεχνολογικών λύσεων. Μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερο επίτευγμα θα θεωρηθεί η επιτυχής τοποθέτηση τεχνιτών μερών εγκεφάλου επίσης σε χρόνο που υπολογίζεται κάπου στο 2013.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εργασίες που ήδη γίνονται για να δημιουργηθούν οι πρώτες smart connected communities στον πλανήτη δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο τεχνολογία, διαδικτυακές συνδέσεις παντού με τα πάντα και με όλους και θα δίνουν λύσεις που θα εξοικονομούν χρόνο, χρήμα, θα σώζουν ζωές και θα καταστήσουν τις οικονομίες πιο ευέλικτες, πιο παραγωγικές και πιο αποδοτικές.

Σε όλα βέβαια υπάρχουν και οι περί του αντιθέτου απόψεις για το ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ελέγχονται και να συνδέονται όλα σε κάποια χρονική στιγμή. Αυτό γιατί θα μπορεί κάποια οργάνωση με χάκερ να ελέγξει υποδομές ενός κράτους, ίσως τα συστήματα υγείας ή το κυκλοφοριακό σύστημα μιας πόλης. Όσο οι κίνδυνοι αυτοί προκύπτουν μέσα από τις συνδέσεις συσκευών και υποδομών με το διαδίκτυο τόσο οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ψάξουν για τις δικές τους απαντήσεις, προκειμένου τα συστήματά τους να είναι αδιαπέραστα από επιθέσεις, ασφαλή και ελεγχόμενα από εποπτικές αρχές των κρατών. Παράλληλα, η διασφάλιση των προσωπικών ελευθεριών, δυνατοτήτων και επιλογών είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας αναφορικά με τις επερχόμενες εξελίξεις και δεδομένα του μέλλοντος. Για να δούμε πως και με ποιους τρόπους θα γίνει η διαχείριση των νέων τεχνολογιών και εξελίξεων.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος στα Artemis Accords-Φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς διαστημικής κοινότητας
Cyprus Fintech Summit 2024: Η συγκέντρωση που πρόκειται να πυροδοτήσει την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη
Πρώτος εταιρικός και πλέον ένας από τους σημαντικούς δωρητές του TechIsland η PwC Κύπρου
Τα αποτελέσματα της έρευνας CITEA και η ανάλυση του Δείκτη CITEA-Τα σημαντικά ευρήματα
Το λογισμικό FRCS της Prognosys Solutions επαναπιστοποιήθηκε με το XBRL
Η IBM παρουσιάζει τα Granite 3.0: Υψηλής απόδοσης μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις
Δυναμική παρουσία κυπριακών επιχειρήσεων πληροφορικής στην Έκθεση GITEX στο Ντουμπάι
Το cloud ERP ακολουθεί την ανάπτυξη της επιχείρησής σας-To σύστημα της Softone
Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία
Samsung: Αναπτύσσει την πρώτη DRAM 24Gb GDDR7 για AI Computing επόμενης γενιάς-Tαχύτητα άνω των 40Gbps