Νέα Επιτροπή Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών

Ο Σύνδεσμος Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου πραγματοποίησε τη 15η Ετήσια Γενική του Συνέλευση, την Τετάρτη  26 Ιουνίου 2013 στις 6μ.μ. στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία.

 Ο Νίκος Τιμοθέου, Πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής, στην ομιλία του με θέμα «Η Επιχειρηματική Ηθική και ο ρόλος του Εσωτερικού Ελέγχου» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολή του σύγχρονου Εσωτερικού Ελεγκτή στη διαμόρφωση, καθώς και στον έλεγχο της εφαρμογής της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» της επιχείρησης. Επισήμανε, επίσης, ότι ο Εσωτερικός Ελεγκτής οφείλει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, να τηρεί τις αξίες και τους Κώδικες Ηθικής τόσο του «επαγγέλματος» του (ακεραιότητα, αντικειμενικότητα, εμπιστευτικότητα, ικανότητα), όσο και της επιχείρησης. Να είναι πρώτα ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ και στη συνέχεια ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ, εν ονόματι της επιχείρησης, στη διαμόρφωση του Κώδικα Ηθικής, στην προδιαγραφή των διεργασιών, στην επιμόρφωση των ανθρώπων της επιχείρησης και στην εφαρμογή των αξιών και των κανόνων της.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κα Σωτηρούλα Σαββίδου, ανέλυσε το πολυσχιδές έργο του Συνδέσμου και τόνισε τη διαδρομή της συλλογικής προσπάθειας όπου πριν 15 χρόνια τέθηκαν τα θεμέλια ώστε ο Σύνδεσμος σήμερα να εκπροσωπεί, να προβάλλει και να αναβαθμίζει το επάγγελμα του Εσωτερικού Ελεγκτή στην Κύπρο και να αριθμεί 560 μέλη με ευρεία γνώση και εμπειρίες στον τομέα τους. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η επένδυση στον εσωτερικό έλεγχο, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτει αξία, παρέχει πολλαπλά οφέλη και αποτελεί την τρίτη ασπίδα άμυνας μιας επιχείρησης. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσες, τολμηρές, αποφασιστικές και υπεύθυνες ενέργειες που θα προωθήσουν τις αναγκαίες αλλαγές και παράλληλα θα βελτιώσουν τους θεσμούς, τις πρακτικές και τις συμπεριφορές για την προληπτική πολιτική, τον επαγγελματισμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.  

Η Επιχειρηματική Ηθική και ο Εσωτερικός Έλεγχος αποτελούν δύο έννοιες που σηματοδοτούν την επιχειρηματική αντίληψη. Και τα δύο δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση που καλείται να διαμορφώσει την επιχειρηματική της στρατηγική.
Το ήθος μιας επιχείρησης το συνθέτουν διάφορες έννοιες, όπως η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το αίσθημα ευθύνης κ.α. Τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων για να εκπληρώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, επιδιώκουν και παίρνουν βοήθεια και επιβεβαιωτικές υπηρεσίες από διάφορες πηγές εντός και εκτός του οργανισμού. Για την επίτευξη των πιο πάνω αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Εσωτερικός Ελεγκτής, ως έμπιστος και πολύτιμος σύμβουλος της Διοίκησης και στην αξία που προσθέτει στον οργανισμό του

Τόνισε τέλος την ανάγκη  ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της συντονισμένης και προληπτικής εποπτείας, του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και της εταιρικής διακυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η κα. Ρέα Γεωργίου, Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας και ο κ. Ανδρέας Λαμπριανού, Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας  βράβευσαν τους νέους πιστοποιημένους Εσωτερικούς Ελεγκτές (Certified Internal Auditors - CIAs).

Η νέα εκλεγμένη Επιτροπή του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου, συνεδρίασε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 και καταρτίστηκε σε σώμα, ως ακολούθως:

Πρόεδρος    : Σωτηρούλα Σαββίδου
Αντιπρόεδρος    : Μιχάλης Ζεβλάρης
Γραμματέας    : Μάριος Δημοσθένους
Ταμίας        : Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Μέλη        : Ονησίφορος Ονησιφόρου  
                          Μάρκος Τενεδιός
                          Αριστόδημος Γιάννακας
                          Πολίνα Αντωνίου
                          Χάρης Ξενοφώντος
          Παντελής Κυπριανού
 

Δειτε Επισης

Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού