Προγράμματα Σπουδών για τους Υδρογονάνθρακες

Oκτώ προγράμματα σπουδών σε σχέση με την Ενέργεια, το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (φθινόπωρο 2013). 
 
Η πρωτοβουλία αυτή καθρεφτίζει την σπουδαιότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ και ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των ειδικών για δημιουργία πάνω από 10,000 θέσεων εργασίας, σε άμεση ή έμμεση σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων, στα επόμενα 5-10 χρόνια.
Τα προγράμματα αφορούν πτυχιακές σπουδές στη Μηχανική Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου (BSc in Oil & Gas Energy Engineering), αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές στoν ίδιο τομέα (MSc in Oil & Gas Energy Engineering). Από την περσινή χρονιά προσφέρονται το πρώτο πτυχίο στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων - Υδρογονανθράκων (BSc in Energy, Oil & Gas Management), καθώς και σχετική κατεύθυνση στο μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA – concentration in Energy, Oil & Gas Management).
 
 Δύο άλλα προγράμματα αφορούν τις υφιστάμενες Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές (σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο), όπου εισάγεται κατεύθυνση στη Γεωπολιτική του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου (Geopolitics of Oil & Gas). Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει επίσης πτυχίο στη Διαχείριση Περιβάλλοντος (Bachelor in Environmental Management), σε συνεργασία με το University of Hertfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια πρόσθετη επαγγελματική επιλογή προσφέρεται μέσω του συνεργαζόμενου Intercollege και αφορά τη νέα ειδικότητα Τεχνικού Εγκαταστάσεων Φυσικού και Υγροποιημένου Αερίου.
 
 Η ποικιλία των Προγραμμάτων είναι τέτοια, που επιτρέπει στον φοιτητή να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει στα δικά του δεδομένα και προτιμήσεις. Μερικοί θα επιλέξουν τις ειδικότητες της Μηχανικής, κάποιοι της Διεύθυνσης, άλλοι θα προτιμήσουν την σχέση Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ άλλοι θα ενδιαφερθούν για την Γεωπολιτική και τις διεκδικήσεις γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η δημιουργία αυτών των Προγραμμάτων Σπουδών υπογραμμίζει περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, για προσφορά σπουδών και κατάρτισης σε συγχρονισμό με τις εξελισσόμενες ανάγκες των αγορών και της βιομηχανίας.
 
 Αναφερόμενος στη σειρά προγραμμάτων για τους Υδρογονάνθρακες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Νίκος Περιστιάνης, δήλωσε ότι «σε λίγα χρόνια, η Βιομηχανία Ενέργειας θα επενδύει σημαντικά κονδύλια και θα αναζητεί καταρτισμένα στελέχη. Όλοι αναφερόμαστε στην ζήτηση προσωπικού που θα υπάρξει, και εμείς θεωρούμε σημαντικό να συνεισφέρουμε στην προετοιμασία αυτού του προσωπικού, προσφέροντας τα σχετικά προγράμματα σπουδών, για να μην υποχρεωθούμε να εισάγουμε τις ειδικότητες αυτές από το εξωτερικό».    
 
 

Δειτε Επισης

Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο