Ελλάδα: Νέες διαβουλεύσεις με τρόικα
08:32 - 01 Ιουλίου 2013
Αρχίζει εκ νέου τη Δευτέρα ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής της τρόικας, με την κυβέρνηση να επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα του Μνημονίου και να έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Ωστόσο, έως τότε, υπάρχει δύσκολος δρόμος, καθώς πολλά είναι τα αγκάθια, με σημαντικότερα το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, το χαράτσι στα ακίνητα, τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και νέες παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται σε μικρότερες δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.
Παράλληλα, θα μπορέσει συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο. Ειδάλλως, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί από το ΔΝΤ ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013 - 2014, θα εξετάσει, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, του «αγώνα δρόμου», που αρχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, θα συγκληθεί τη Δευτέρα στις 12:00, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο. Στη σύσκεψη, υπό τον Γ.Στουρνάρα, θα μετάσχουν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.
Στη συνέχεια, στις 17:00, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ακολούθως, η τρόικα θα έχει συνάντηση στις 19:30 με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη.
Διαθεσιμότητα - απολύσεις
Στην «κορυφή» των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της «κινητικότητας» δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου. Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Mega, έως την Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει καταθέσει το νομοσχέδιο για το ζήτημα των συμβασιούχων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να ζητήσει χρονική παράταση για την εφαρμογή της κινητικότητας στο Δημόσιο έως το Σεπτέμβριο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των ποσοτικών στόχων και απρόθυμη να δώσει παράταση.
Από την πλευρά των Βρυξελλών, εκτός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ζητείται να ακολουθήσουν άλλοι 12.500 έως τον Δεκέμβριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν εμφανίζεται ανυποχώρητη και στο θέμα των απολύσεων από το Δημόσιο, που θα πρέπει να φθάσουν τις 4.000 έως το τέλος του έτους και μάλιστα με εμπροσθοβαρή τρόπο, δηλαδή 2.000 το τρίτο τρίμηνο του έτους και άλλοι 2.000 το τέταρτο τρίμηνο.
ΕΟΠΥΥ - Ασφαλιστικά Ταμεία
Υψηλά στην «ατζέντα» της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014.
Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».
Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Κυριακής, από το φθινόπωρο θεωρείται βέβαιο ότι έρχονται περικοπές 10% στο σύνολο των παροχών, ενώ από το 2014 έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.
Μεταξύ άλλων, αναμένονται περικοπές σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.
Στον ΟΑΕΕ το υπουργείο Εργασίας έχει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρόταση για 0,2%) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, ένα έτος νωρίτερα (Ιανουάριος 2014, αντί 2015) θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-τράπεζες).
Ο νέος υπολογισμός προβλέπει εφάπαξ έως 5.500 ευρώ ανά άτομο, αν τα ποσά υπολογίζονται μόνο με βάση τις εισφορές των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, η τρόικα θα ζητήσει επιπλέον να προχωρήσει άμεσα ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως το Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο προσχέδιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στην πράξη, η μείωση των επικουρικών συντάξεων αντί του 2015 θα έρθει από το 2014.
Φόρος ακινήτων
Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της τρόικας, είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Ιδιωτικός τομέας
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, η τρόικα ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, κυρίως σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ή συγχωνεύσεων. Οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων θα αφορά τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, τράπεζες) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Επί τάπητος θα τεθούν δύο προτάσεις:
Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 υπαλλήλους. Σήμερα ο ανώτατος αριθμός απολύσεων φθάνει έως και τα 30 άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται, έτσι, να φθάσει και τα 50 άτομα για «ειδικές περιπτώσεις».
Η ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση έγκρισης για ομαδικές απολύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 1387/83 που ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με απολύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ την Αθήνα Μπομπ Τράα έκανε αναφορά στην «απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας». Επιπλέον, σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης.
Εκτός των απολύσεων, στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνει εκ νέου και ο κατώτερος μισθός, σύμφωνα με την εφημερίδα Τύπος της Κυριακής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ζητά να εκδοθεί έως της 15 Ιουλίου πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα προβλέπει μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ο μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, όπως έχουν συμφωνήσει υπουργείο Εργασίας και τρόικα.
Ωστόσο, η τρόικα στο νέο της κείμενο προχωρά ένα βήμα περισσότερο και δεν θέτει απλά ζήτημα μηχανισμού (στο πρώτο τρίμηνο του 2014), αλλά συνολική επανεξέταση του μισθού των 586 ευρώ και των κλιμακίων του (wage rates όπως αναφέρει χαρακτηριστικά), προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα και από την κατάργηση των τριετιών.
Σύμφωνα με το Mega, πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης επαναλαμβάνει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.