Powered by

HSBC: Επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών

Η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών συνέχισε να επιβραδύνεται το Μάιο, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη της HSBC για αυτές τις χώρες.

Ο HSBC Emerging Markets Index παρέμεινε στις 51,4 μονάδες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από το Σεπτέμβριο του 2011.

Η αύξηση της παραγωγής στην μεταποίηση επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, ενώ οι υπηρεσίες εμφάνισαν μια κάποια άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι μεγάλες οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας υποχώρησαν, αλλά η Ινδία εμφάνισε μια ήπια ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών.

«Αυτό που προκύπτει από εδώ είναι πως η εγχώρια ζήτηση παραμένει σχετικά ισχυρή και ο πληθωρισμός δεν υπάρχει πουθενά», δήλωσε ο Pablo Goldberg, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης για τις αναδυόμενες αγορές.

Όπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες αυτών των αναπτυσσόμενων χωρών, να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική ως ένα μέσο τόνωσης της ανάπτυξης.

Πολλές αγορές αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν επίσης βιώσει απότομη πτώση των ποσοστών ανάπτυξης φέτος, παρά τις προσδοκίες για μια ήπια ανάκαμψη. Η Κίνα ιδίως, έχει απογοητεύσει τους επενδυτές.

Η χώρα, η οποία επανισορροπεί την οικονομία της και μειώνει την εξάρτηση από τις εξαγωγές, αναμένεται να εισάγει λιγότερα εμπορεύματα. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα ένα απότομο selloff στα commodities, με τις τιμές να υποχωρούν σε πολυετές χαμηλά. Επίσης, έχει επηρεάσει τις προοπτικές για τους εξαγωγείς.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσο βαθιά θα είναι η επιβράδυνση», δήλωσε ο Goldberg.

Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, ήταν η Πολωνία, η οποία είδε τον μεταποιητικό της κλάδο να συρρικνώνεται για 14ο συνεχόμενο μήνα. Αλλά υπήρξαν σημάδια ότι η πολωνική επιβράδυνση μετριάζεται καθώς οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση, υποχώρησαν με μικρότερο ρυθμό.

Η Πολωνία έχει υποκύψει στην ευρύτερη επιβράδυνση στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες με υψηλό χρέος δυσκολεύονται με τα μέτρα λιτότητας και τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο