Powered by

Βundesbank: Υποβάθμιση εκτιμήσεων για γερμανική οικονομία

Η γερμανική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φέτος και τον επόμενο χρόνο, συνδέοντας τη μοίρα της χώρας με το εάν η ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση ή όχι.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η οικονομική κατάσταση σταθεροποιηθεί στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση», δήλωσε ο Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank.

Στις εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της, η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 0,3% φέτος από τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,4%, και επίσης αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για το 2014, στο 1,5% από το 1,9%.

Η Γερμανία κατόρθωσε να βγει από την κρίση της ευρωζώνης ενώ πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πληγεί, αλλά οι ασθενείς επενδύσεις και η μείωση των εξαγωγών εν τω μέσω της ύφεσης, σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, προκάλεσε τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο.

Η Γερμανία οριακά διέφυγε της ύφεσης στο α΄ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,1%, κυρίως εξαιτίας της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι προβλέψεις της Bundesbank ακολουθούν αυτές της Κομισιόν, η οποία τον προηγούμενο μήνα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2013 και τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 0,4% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,5%. Στις αρχές του μήνα το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη το 2013, στο «περίπου 0,3%» από το 0,6%.

Παρά τις κάπως δυσοίωνες εκτιμήσεις, η BUndesbank δήλωσε πως η γερμανική οικονομία ανακάμπτει ξανά (σταδιακά), καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης φαίνεται ότι πιάνουν «πάτο» και η παγκόσμια οικονομία κερδίζει έδαφος. Μια σταθερή εργασιακή αγορά, οι αυξήσεις των μισθών και μια γενικότερη χαλάρωση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν την ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία, πρόσθεσε ο Weidmann.

Σύμφωνα με τη Bundesbank, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ενισχυθεί φέτος στο 1,6%, έναντι της εκτίμησης του Δεκεμβρίου για 1,5%. Τον επόμενο χρόνο, θα επιβραδυνθεί στο 1,5%, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο