Αναγκαιότητα η στέγαση κρατικών υπηρεσιών στο αστικό κέντρο
13:18 - 28 Ιουνίου 2013
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, το Υπουργικό Συμβούλιου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενοικίασης κτηρίων για στέγαση των κρατικών υπηρεσιών, ενέκρινε πρόταση για υλοποίηση κρατικών αναπτύξεων στη Λευκωσία με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Κυβέρνησης τόσο για εξοικονομήσεις όσο και για στέγαση των κρατικών υπηρεσιών σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του δημοσίου και των πολιτών.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας, προνοεί ότι αυτού του είδους αναπτύξεις χωροθετούνται στο Αστικό Κέντρο της Λευκωσίας. Δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, προνοείται «η συστηματική διαφύλαξη και αναβάθμιση του ρόλου του Αστικού Κέντρου ως του προεξάρχοντος επικέντρου δραστηριότητας για μία πλειάδα συμβατών χρήσεων και κεντρικών λειτουργιών (δημόσια διοίκηση, εξειδικευμένα καταστήματα γοήτρου και μεγάλης ελκυστικότητας, γραφεία μεγάλης κλίμακας σημαντικών οργανισμών, διευκολύνσεις πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας κ.ο.κ)»
Εδώ και καιρό, με λύπη διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανακολουθία μεταξύ των δεδηλωμένων στρατηγικών στόχων /προνοιών του Τοπικού Σχεδίου και της εφαρμογής τους με αποτέλεσμα να παρατηρείται διασπορά της ανάπτυξης: το εμπορικό κέντρο της πόλης μεταφέρθηκε αθόρυβα και με την ανέχεια μας νοτιότερα, δημιουργήθηκαν επιπρόσθετοι εμπορικοί πυρήνες και συνεχίζεται η αλόγιστη επέκταση οικιστικών περιοχών. Ως αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο απόθεμα οικιστικών, εμπορικών υποστατικών και αναξιοποίητης γης, οδηγώντας το κέντρο της πόλης σε μαρασμό.
Αυτή η πολιτική «αποκέντρωσης», σε μια πόλη των 240 χιλιάδων κατοίκων, αποδεδειγμένα στοιχίζει περισσότερο στο Κράτος από μια πολιτική συγκέντρωσης αφού ξοδεύονται πολύ περισσότερα χρήματα σε δημιουργία και συντήρηση υποδομών όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, σχολεία, δίχτυα βασικών υπηρεσιών (ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΑΗΚ, ΑΤΗΚ), αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και λειτουργία υπηρεσιών όπως η αποκομιδή σκυβάλων.
Στο Δήμο Λευκωσίας παρατηρούμε διαχρονικά αυτές τις αλλαγές και εύλογα διερωτόμαστε αν είναι το αποτέλεσμα πολιτικής αποδοχής των συνεπειών της εισβολής και παραδοχής από το ίδιο κράτος ότι η Κύπρος θα παραμείνει μοιρασμένη εσαεί.
Η Λευκωσία δεν διαθέτει παραλιακό μέτωπο, όπως όλες οι άλλες πόλεις και συνεπώς δεν έχει την πολυτέλεια να εκμεταλλευτεί την πλούσια παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία. Οι ελπίδες της πόλης για την πολυπόθητη αναζωογόνηση, ανάπτυξη και πρόοδο στηρίζονται, στη διατήρηση του ρόλου της ως διοικητικού κέντρου, στη διατήρηση και ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη δημιουργία ενός πραγματικού κέντρου με εμπορικές και πολιτιστικές υποδομές που θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους επενδυτές.
Η πρωτοβουλία για αναπτύξεις για στέγαση κρατικών υπηρεσιών είναι μια ευκαιρία για την Κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη της στην αναζωογόνηση του Δήμου της Πρωτεύουσας. Καλούμε τη Κυβέρνηση να διασφαλίσει την εφαρμογή των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας για χωροθέτηση των υπηρεσιών του Δημοσίου στο Αστικό Κέντρο Λευκωσίας. Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση να σκεφτεί και την πιθανότητα προσφοράς κινήτρων για αγορά υφιστάμενων κενών κτιρίων στο αστικό εμπορικό κέντρο της Πρωτεύουσας και που θα μπορούσαν άμεσα να προσφέρουν στέγαση στις υπηρεσίες του Κράτους, αναζωογονώντας το κέντρο.