Powered by

Ελλάδα: Κλειδώνει για τον αγωγό ΤΑΡ

Συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς. Η ίδια αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί και με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να την ενημερώσει επισήμως κατά πόσον τελικώς επιλέχθηκε ο αγωγός ΤΑΡ, που θα διέρχεται από την Ελλάδα, ή ο ανταγωνιστικός Nabucco για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη.

Η τελική απόφαση θα γνωστοποιηθεί επισήμως την Παρασκευή, αλλά μέχρι στιγμής πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας όσον αφορά στην πιθανότητα επικράτησης του σχεδίου για τον αγωγό ΤΑΡ.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η βρετανική BP και η νορβηγική Statoil με ποσοστά από 25,5%, καθώς και οι SOCAR (Αζερμπαϊτζάν, 10%) Total (Γαλλία, 10%) LukAgip (ιταλική Eni και ρωσική LUKoil, 10%) ΝIOC (Ιράν, 10%) και TPAO (Τουρκία, 9%).

Στο πλαίσιο όλων αυτών των επαφών, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις 6.30 η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline), στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Κγιετίλ Τουνγκλάντ. (ΚΥΠΕ/ΑΦ/ΓΒΑ)


ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το σχέδιο για αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους-Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες
UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Στο 2,3% φέτος
Κλείδωσαν οι στόχοι της τετραετίας για την ελληνική οικονομία
Άθικτο το επενδυτικό story του Χρηματιστηρίου Αθηνών... Ζωντανεύει και παραμένει ελκυστικό
Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, εταιρειών, οργανισμών και τραπεζών για την Ελλάδα
Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.