Δίκαιη διευθέτηση για ενυπόθηκους οφειλέτες

Κατά την περίοδο 2004 – 2008 ήταν εμφανές ένα σημαντικό γεγονός. Το ότι οι τράπεζες δεν χρησιμοποιούσαν τα πιο ορθολογιστικά κριτήρια για την αλόγιστη παραχώρηση δανείων για αγορά ακινήτων.
Κατά συνέπεια, φέρουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργηθείσα φούσκα των ακινήτων.

Η προσπάθεια των τραπεζικών για να βγάλουν κέρδη και να πάρουν μπόνους και παράλληλα να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, τους έκαναν να υιοθετήσουν επιθετικές  πολιτικές δανειοδότησης χαλαρώνοντας, πέραν του δέοντος, τα κριτήρια δανεισμού.

Να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Ζευγάρι που είχε συνολικά εισοδήματα 4500 ευρώ το μήνα, χωρίς άλλα εισοδήματα και άλλες υποχρεώσεις, δανειοδοτήθηκε για αγορά οικίας πολυτελείας με μηνιαία δόση 3000 ευρώ.
Τώρα που ο ένας εκ των δύο έχασε την εργασία του και η αξία της κατοικίας έπεσε στο 60% του κόστους αγοράς, δεν υπάρχει τρόπος αποπληρωμής του δανείου.

Είναι όμως άδικο τώρα να έχει απαίτηση η τράπεζα από το συγκεκριμένο ζευγάρι να βρει τρόπους, για να αποπληρώσει το δάνειο, τη στιγμή που η τράπεζα κακώς προχώρησε σε μια τέτοια δανειοδότηση, αφού προηγουμένως έκανε κακή εκτίμηση των δεδομένων.

Στη δική μας αντίληψη δεν μπορεί και δε μπορούσε η δόση να υπερβαίνει  το 30 με 35% των συνολικών εισοδημάτων ενός ζευγαριού, όπως το απαιτεί η καλή τραπεζική πρακτική.
Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν δίκαιο να επιμεριστεί μέρος της ζημιάς η τράπεζα ως εξής:

Το κράτος πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες να αποδέχονται τα ενυπόθηκα ακίνητα για αποπληρωμή των δανείων στην αξία της υποθήκης, εάν αυτό  επιθυμεί ο ενυπόθηκος οφειλέτης.
Με δύο λόγια, αν ο ενυπόθηκος οφειλέτης επιθυμεί αυτή τη διευθέτηση η τράπεζα να την αποδεχθεί.

Αν δεν ισχύσει η παραπάνω διευθέτηση, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική εκποίηση των ακινήτων με δημοπρασίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές που θα πωληθούν τα ακίνητα να είναι εξευτελιστικές, ενώ οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου τους και δεν θα κατέχουν ούτε το ακίνητο.

Αυτό πιθανό να οδηγήσει μεγάλο αριθμό κυπρίων στην πτώχευση χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον. Με την εισήγηση μας οι οφειλέτες θα χάσουν τις δόσεις που έδωσαν μετά την αγορά του ακινήτου ως επίσης και την αρχική τους συνεισφορά αλλά η τράπεζα θα χάσει την πτώση της αξίας του ακινήτου.  Με την εισήγηση μας θα αποφύγουμε την χρονοβόρα νομική διαδικασία και τα έξοδα που αυτή συνεπάγεται.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, λάθη έκαναν όλοι και άρα όλοι πρέπει να επωμισθούν τις ευθύνες τους.  Η πορεία είναι χαραγμένη, φτάνει να υπάρχει θέληση να την ακολουθήσουν.
 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;