Powered by

Bloomberg: Η Ελλάδα από ανεπτυγμένη έγινε αναδυόμενη αγορά

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες αγορές από τον MSCI, καθώς ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε πτώση 83% από το 2007, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα κριτήρια που αφορούν τους τίτλους δανεισμού, το short selling και την μεταφορά των τίτλων.

Αντίθετα, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναβαθμίστηκαν σε αναδυόμενες αγορές, ενώ το Μαρόκο υποβαθμίστηκε σε frontier market. Ο MSCI θα διατηρήσεις στις αναδυόμενες αγορές τη Νότια Κορέα και το Ταιβάν, ενώ έθεσε τα τοπικά χρηματιστήρια της Κίνας υπό αναθεώρηση για ενδεχόμενη ένταξή τους στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ελλάδα που έχει μείνει εκτός αγορών από τον Απρίλιο του 2010, έχει λάβει 2 πακέτα διάσωσης καθώς η λαϊκή αντίδραση στη σειρά μέτρων λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων έχει καθυστερήσει την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνησης της χώρας. Ο γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσε τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως από τον Οκτώβριο του 2007.

«Βλέπουμε ήδη τα χρήματα να επιστρέφουν στα ασφαλή καταφύγια και η απόφαση του MSCI ενδέχεται να εντείνει αυτή την τάση», σχολίασε ο Peter Sorrentino, που βοηθά στην διαχείριση περίπου 14,7 δις. δολαρίων στην Huntington Asset Advisors, ενώ πρόσθεσε «Η υποβάθμιση της Ελλάδας την ξαναφέρνει στο προσκήνιο και αποτελεί σημάδι πως η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI έθεσε την Ελλάδα σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τον Ιούνιο του 2012 επικαλούμενος λόγους που εμποδίζουν την χρηματιστηριακή αγοράς της χώρας από το να είανι πλήρως λειτουργική. Η πιθανότητα υποβάθμισης ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την απόφαση της Coca-Cola HSBC να μεταφέρει το primary listing στο Λονδίνο τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο MSCI είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές το 2001. Η στάθμιση των ελληνικών εταιρειών με βάση τον παγκόσμιο δείκτη του MSCI έχει υποχωρήσει στο 0,1% από το 0,16% που ήταν το Μάιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg.

Η ανακατάταξη της Ελλάδας ακολούθησε την κίνηση της Russell Investment, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε funds με assets 2,4 τρις. Δολάρια, και η οποία το Μάρτιο ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά διότι απέτυχε στην αποτίμηση του οικονομικού και λειτουργικού ρίσκου.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028