Powered by

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στη Βρετανία

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά κινήθηκε η αύξηση των μισθών στη Βρετανία το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας καθώς υποχωρεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών.

Τα σημερινά στοιχεία πάντως είχαν και κάποια θετικά νέα με τα μεγέθη της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας να δείχνουν ότι ο αριθμός των Βρετανών εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 5.000 το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο στα 2,51 εκατ., αφήνοντας την ανεργία αμετάβλητη στο 7,8%.

Η πιο έγκαιρη μέτρηση του ποσοστού ανεργίας μέσω των αιτήσεων επιδομάτων ήταν επίσης ενθαρρυντική, με τις αιτήσεις να υποχωρούν κατά 8.600 το Μάιο, αφήνοντας αμετάβλητο το ποσοστό ανεργίας στο 4,5%.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι διατηρούνται οι πιέσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με τις μέσες τακτικές αποδοχές – χωρίς να περιλαμβάνονται οι πληρωμές μπόνους – να αυξάνονται κατά 0,9% το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο. Το τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο, οι τακτικές αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,8%. Αυτό  αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2001.

Συγκριτικά, ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο – κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση στους μισθούς των εργαζόμενων δεν είναι αρκετή για να καλύψει την άνοδο των τιμών.

Μαζί με τις πληρωμές μπόνους οι αποδοχές αυξήθηκαν 1,3% το τρίμηνο μέχρι τον Απρίλιο από αύξηση 0,6% το τρίμηνο μέχρι τον Μάρτιο.

Αξιωματούχος της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η αύξηση στις συνολικές αποδοχές οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν τις πληρωμές των μπόνους τον Απρίλιο φέτος από τον Μάρτιο το περασμένο έτος.

Η αλλαγή στην πληρωμή των μπόνους συμπίπτει με τη μείωση στον ανώτατο συντελεστή του φόρου εισοδήματος στο 45% από 50% για τα εισοδήματα πάνω από 150.000 λίρες ($233,697) η οποία τέθηκε σε ισχύ αρχές Απριλίου.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης στατιστικά στοιχεία για τον δημόσιο τομέα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα υποχώρησε κατά 22.000 κατά το τρίμηνο στα 5,7 εκατ. – που αποτελεί το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2001.

Τον Μάρτιο, ο επίσημος εκτιμητής της βρετανικής κυβέρνησης, το Γραφείο Προϋπολογισμού, είχε κάνει την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι το διάστημα 2011 – 2018 θα χαθούν 930.000 θέσεις εργασίας από τον δημόσιο τομέα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο