Powered by

Ιταλία: Βαθαίνει η ύφεση στη χώρα

Η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο α΄ τρίμηνο του 2013, υποχωρώντας κατά 0,6% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, καθώς υποχώρησε η δραστηριότητα σε όλους τους τομείς εκτός της γεωργίας, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Istat.

ΤΟ ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε 0,6% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση σε πραγματικούς όρους, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,5%. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 2,4% στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, δήλωσε η Istat.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% και 2,3% σε ετήσια βάση, να ισχύσουν. Το ιταλικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί για επτά συνεχόμενα τρίμηνα  και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει για το επόμενο τρίμηνο, που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η συρρίκνωση μέχρι στιγμής φέτος, οφείλεται στην εγχώρια εξασθένιση, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να υποχωρούν 3,3% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2012 και 7,5% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ανακοίνωσε η Istat.

Οι ιταλικές fixed επενδύσεις διαμορφώθηκαν 20% χαμηλότερα στο α΄ τρίμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με την Istat. 

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν 0,5% στο τρίμηνο και 3,4% σε ετήσια βάση, ενώ –παρά τη συζήτηση για τις τακτικές λιτότητες- οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% στο α΄ τρίμηνο και υποχώρησαν μόλις 0,8% σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές, σημείωσαν πτώση 1,9% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, και είναι η πρώτη τριμηνιαία πτώση των τεσσάρων τελευταίων ετών, δήλωσε εκπρόσωπος της Istat. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,6% στη διάρκεια του τριμήνου και 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις βασίζονται στο να ξεκινήσει η οικονομία να αναπτύσσεται ήπια στο β΄ μισό του έτους, ωθούμενη από τα χαμηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων που εκδίδονται μέχρι στιγμής από το ιταλικό ΥΠΟΙΚ.
 

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο