Powered by

Πέραν του 20% οι πτωχεύσεις εταιρειών στην Ισπανία

Αύξηση μεγαλύτερη του 20% σημείωσε ο αριθμός των εταιρειών που κήρυξαν πτώχευση στην Ισπανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τη στιγμή που η βαθιά οικονομική ύφεση συνεχίζει να πλήττει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Συνολικά 2.854 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους, μια αύξηση 22,8%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2012 και αύξηση 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.

Το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων που κήρυξε πτώχευση προέρχεται από τον τομέα των κατασκευών, 17,1% προέρχεται από τον εμπορικό τομέα και 16,3% από τον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης είναι και η ισπανική εταιρεία ακινήτων Reyal Urbis, η οποία έχει πληγεί από τεράστιο χρέος πέρα των 3,6 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της Ισπανίας, μετά την χρεοκοπία της άλλης εταιρείας ακινήτων Martinsa Fadesa το 2008.

Η Ισπανία αγωνίζεται για να ξεπεράσει τις συνέπειες μιας δεκαετούς φούσκας στις τιμές των ακινήτων που κατέρρευσε το 2008.

Η συντηρητική Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένει ότι η ισπανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε 1,4% το 2012, θα συρρικνωθεί κατά 1,3% αυτό το έτος πριν καταγράψει μέτρια ανάπτυξη 0,5% το 2014.

Η ύφεση έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης, ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα αυξανόμενο κύμα επισφαλών δανείων. Στη χώρα καταγράφηκαν 8.726 πτωχεύσεις το 2012, παρουσιάζοντας 27,1% αύξηση σε σχέση με το 2011.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο