Powered by

S&P"s: Υποβάθμιση της Αιγύπτου

 Η Standard & Poor’s Rating Services υποβάθμισε την Αίγυπτο μία βαθμίδα ακόμη προς την περιοχή junk, δηλώνοντας πως η πιθανότητα οι αιγυπτιακές αρχές να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους, χαλαρώνοντας τις εξωτερικές πιέσεις και ενδυναμώνοντας το κοινωνικό συμβόλαιο, έχει επιδεινωθεί.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου σε CCC-plus από Β-minus, βυθίζοντάς την επτά βήματα χαμηλότερα από το investment grade.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Mohammed Morsi όρκισε το νέο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, μετά από έναν ανασχηματισμό που ενίσχυσε τη θέση της Μουσουλμανικής Αδερφότητας και προκάλεσε διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση. Ο ανασχηματισμός απομάκρυνε δύο υπουργούς που είχαν εμπλακεί στενά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για δάνειο ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την τόνωση της αιγυπτιακής οικονομίας.

Η S&P ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση αποτυπώνει την άποψη ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν ακόμη προωθήσει μια βιώσιμη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για να διαχειριστούν τις δημοσιονομικές και εξωτερικές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές πιέσεις της χώρας θα παραμείνουν υψηλές και η στήριξη από τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, θα παραμείνει «άπιαστη».

Η S&P ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εάν η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο ενισχύσει το κοινωνικό συμβόλαιο και εάν μια διατηρήσιμη αύξηση στα καθαρά διεθνή αποθεματικά παρέχει ενδείξεις για χαλάρωση των εξωτερικών πιέσεων.

Αλλά ο οίκος δήλωσε επίσης πως θα μπορούσε να έλθει μια υποβάθμιση εάν αποφασίσει ότι η κυβέρνηση είναι απίθανο να αποτρέψει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση των εξωτερικών δεικτών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα