Powered by

Το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες


Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα είναι έτοιμη η πρόταση για το επόμενο βήμα στην ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και το στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ποιες από αυτές θα είναι σε θέση να καταταχθούν στην κατηγορία των συστημικών τραπεζών που θα εποπτεύει και θα εγγυάται τις καταθέσεις τους η ΕΚΤ.

Όπως ξεκαθάρισαν τόσο ο νεόκοπος πρόεδρος του Eurogroup κ. Dijsselbloem  όσο και ο Επίτροπος Olli Rehn τα βήματα προς την τραπεζική ενοποίηση συνεχίζονται και στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις. Χαρακτήρισαν μάλιστα την υπόθεση της εγγύησης των καταθέσεων «μουσική από το μέλλον» ξεκαθαρίζοντας ότι η αυτή η μουσική θα «ακουστεί» μόλις είναι έτοιμος αφενός ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης των προβληματικών τραπεζών  και αφετέρου το ειδικό ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όπως είχε αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2012.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ΕΚΤ θα ελέγξει όλα τα “assets” κάθε τράπεζας πριν την εντάξει στην ομάδα των «συστημικών» τραπεζών του ενοποιημένου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Τότε και μόνον τότε οι τράπεζες θα μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό ενοποιημένο σύστημα και να «απολαμβάνουν» την μελλοντική προστασία  του Ταμείου ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την εγγύηση των καταθέσεών τους από το ειδικό Ταμείο. Για να ξεκινήσουν με συγκεκριμένα βήματα από τον Ιούνιο να τρέχουν οι αλλαγές αυτές δεν χρειάζονται παρεμβάσεις  στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη του επιτελείου του Olli Rehn.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους είναι το πότε και ποιες θα καταφέρουν να ενταχθούν σ’ αυτή την «Α κατηγορία» των τραπεζών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι απόρροια του μεγέθους και της διασυνοριακής τους λειτουργίας, αλλά του μεγέθους σε συνδυασμό με την «ποιότητα» και το «μέγεθος» των κεφαλαίων τους.
Οι τράπεζες που δεν θα ενταχθούν στο κεντρικό σύστημα εποπτείας και εγγυήσεων καταθέσεων θα αποτελούν ευθύνη των «εθνικών» Κεντρικών Τραπεζών και ανάλογη θα είναι τόσο η εποπτεία (η οποία θα αυστηροποιηθεί με βάση νέα stress tests),  όσο και η εγγύηση των καταθέσεών τους. Η πρώτη και ουσιώδης συνέπεια είναι ότι με τον τρόπο αυτό η «Β κατηγορία» θα λειτουργεί με διαφορετικά (ακριβότερα) κόστη χρηματοδότησης τόσο των καταθέσεων όσο και των χορηγήσεων. Και ανάλογη θα είναι επίσης η «ευθύνη» των μετόχων, δανειστών και καταθετών τους στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσής τους.
Αναμένεται επίσης ότι με την κατηγοριοποίηση αυτή θα προκληθεί μία ανακατανομή κεφαλαίων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οποίας η ΕΚΤ ετοιμάζει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στην ειδική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας.

Πηγή: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από την 88η ΔΕΘ-Σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικότητα