Αύξηση στις αγορές on line στο λιανεμπόριο του εξωτερικού

E commerce, αγορές on line, νέοι μέθοδοι αγοράς αποτελούν το νέο σκηνικό του λιανικού εμπορίου στο εξωτερικό. Υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα προς μίμηση για τους Κύπριους λιανέμπορους, τα οποία μπορούν να δώσουν ώθηση στο ήδη σοκαρισμένο τοπίο, μετά την κατάρρευση των Υπεραγορών Ορφανίδη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το e commerce είναι ήδη πραγματικότητα κι όσοι δεν προσαρμόστηκαν μετρούν πληγές στα μερίδια αγοράς τους. Τέτοιο παράδειγμα αποτέλεσαν τα καταστήματα Morrisons, ο μόνος λιανέμπορος που δηλώνει απών από το on line. Είναι κάτι όμως, που θα εφαρμόσουν πολύ γρήγορα, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. 
 
Στον αντίποδα, το βαρύ πυροβολικό του e commerce, το Ocado, είναι ένα κατάστημα με 12 χρόνια εμπειρία, τα αυτοκίνητα διανομής του οποίου είναι πανταχού παρών ακόμα και στις πιο σικ γειτονιές. Επίσης, το online fashion shop ASOS, σημειώνει αύξηση χρόνο με το χρόνο 41% και το Amazon 22%. 
 
Αύξηση στις online αγορές σημειώνει και η Tesco, ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Βρετανίας. Πέρσι μόλις το 4% ψώνιζε από το διαδίκτυο, τώρα όμως, οι πωλήσεις της εκτοξεύτηκαν στο 12,8%. Επιπλέον, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις γρήγορα εναλλασσόμενες συνήθειες του καταναλωτή, ο οποίος ψωνίζει πιο συχνά και μάλιστα από καταστήματα που είναι κοντά στο σπίτι του. 
 
Μια άλλη πραγματικότητα, είναι η αύξηση των convenience  stores. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 41.000, τα οποία λειτουργούν ανεξάρτητα. Μέχρι το 2020, η αγορά των convenience στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθεί από £34 δις σε £44 δις. Η Tesco για παράδειγμα, υπολογίζει αυτό το χρόνο να ανοίξει κι άλλα τέτοια καταστήματα στη Βρετανία, ενώ το 50% των καταστημάτων Sainsbury's έχουν πάρει αυτή τη μορφή. 
 
Επιπλέον τα Sainsbury's,  μεταμορφώνονται, αλλάζουν την εμπειρία του ψωνίσματος και γίνονται περισσότερο πολυκαταστήματα. Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα κουπόνια παρά στις προσφορές, διατηρώντας έτσι μια σταθερή πελατεία που πάντα επιστρέφει. Επιπλέον, αρχίζουν να προωθούν το take away και το food to go concept. 
 

Δειτε Επισης

ΠΑΣΕΑ: Σε κατασκευαστή και ΤΟΜ η ευθύνη για ανακλήσεις-Η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής για Takata
Σε υπεραγορές και κρεοπωλεία της Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου-Διαβεβαιώνει για την επάρκεια και ποιότητα των προϊόντων
Skroutz.cy: Η νέα καμπάνια «Skroutz.cy: Shop everything» και πού στοχεύει
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσιμπιμένες οι τιμές σε κρέατα και λαχανικά
Jumbo: Αυξημένες κατά 6% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο
Καίει η τιμή του κυπριακού καφέ-Αύξηση 24,6% μέσα σε ένα χρόνο
Η Lidl Κύπρου δίνει πνοή στην ανθρωπιστική βοήθεια
Μ. Αντωνίου: Επάρκεια προϊόντων για το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι-Αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω δασμών
ΑΛΦΑΜΕΓΑ & Bean Bar: €300 δώρο σε κάθε εργαζόμενο-To «ευχαριστώ» στο προσωπικό
Το αναβαθμισμένο σύστημα πέδησης του Kia EV3 προσφέρει πιο ομαλή οδήγηση και αυξημένη αυτονομία