Powered by

Ζητούνται περισσότερες γυναίκες στο τιμόνι επιχειρήσεων

Στην Ελλάδα οι γυναίκες εργαζόμενες βρίσκονται ακόμη σε χειρότερη μοίρα από ότι οι άνδρες, αφού λίγες βρίσκονται σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Μάλιστα ένα στους τέσσερα στελέχη δεν αποδέχεται το σχέδιο Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισόρροπη/ μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και στην Ελλάδα, ενώ το  68,2% συμφωνούν ότι η επιχειρηματική κοινότητα κυριαρχείται από άνδρες και δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη σε γυναίκες για μέλη ΔΣ.
 
Τα προαναφερόμενα προκύπτουν από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε ο  Τομέας Ηγεσίας (ΤΗΓΕ), ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) σε συνεργασία με την MRB Hellas για να καταγράψουν τις απόψεις των επιχειρήσεων για την θέση των γυναικών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. 
 
Μπορεί το 95,9 % των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι οι γυναίκες έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα να αναλάβουν για μέλη σε ΔΣ, αλλά το 55,4% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ελευθερία, λόγω οικογενειακών ευθυνών να αναλάβουν θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ. Επίσης, το 37,6% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο από τους άνδρες για θέσεις ευθύνης ως μέλη ΔΣ. 
 
Με την ενδεχόμενη μελλοντική εφαρμογή της οδηγίας που αφορά στην ποσόστωση των φύλων για μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ ή και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών, το 64,7% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν (vs 28%) 
 
Σε σχέση με την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ, περίπου 2 στους 3 ερωτώμενους (60,9%) χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις ως λίγο και καθόλου έτοιμες. Τέλος, η επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ισόρροπη ή μεγαλύτερη συμμετοχή  γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου είναι τα οικιοθελή μέτρα - είτε πρόκειται για οικειοθελή μέτρα από την κάθε επιχείρηση που θα θέτει τους δικούς της στόχους (42,4%) είτε με αυτό-ρύθμιση με κώδικες εταιρικής διακυβέρνησης  (30,2%)- ενώ μετά βίας 1 στους 5 ερωτηθέντες αποδέχεται την πρόταση για δεσμευτικά νομικά μέτρα (18,2%).       
 
Πηγή: www.tovima.gr
 
 
 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028