Powered by

Ευέλικτη νομισματική πολιτική από την Τουρκία

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατηρεί την πιο ευέλικτη προσέγγιση της νομισματικής της πολιτικής εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού κλίματος παγκοσμίως και χρησιμοποιεί τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Erdem Basci, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει την ευάλωτη οικονομία της χώρας, έχει εισάγει μια σειρά αμφιλεγόμενων εργαλείων νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης και μιας διόδου για τα επιτόκια, ένα επιτόκιο αναφοράς, μετατόπιση των απαιτήσεων των αποθεματικών, διαχείριση της ρευστότητας και στόχευση του νομίσματος.

Στη διετή έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων ωθήθηκαν από ισχυρές κεφαλαιακές ροές, με στόχο να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο για το μέγιστο μηνιαίο επιτόκιο που χρεώνεται από τις τουρκικές τράπεζες σε λογαριασμούς υπερανάληψης, θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα το ανώτατο όριο για τις μηνιαίες χρεώσεις υπερανάληψης των τραπεζών στο 2,2%, σε μια κίνηση για τη μείωση του μέσου εμπορικού επιτοκίου του δανείου. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε επίσης να πλήξει τα περιθώρια κερδοφορίας των τουρκικών τραπεζών καθώς θα μπορούσε να εισάγει επιπρόσθετους κινδύνους για τα κέρδη που προέρχονται από τους λογαριασμούς υπερανάληψης.

Στις 16 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα διεύρυνε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης και μείωσε τα επιτόκια κατά 0,5%, καθώς και το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, ενώ συρρίκνωσε και το λεγόμενο διάδρομο του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας, που κυμαίνεται σε καθημερινή βάση, από 3,5% μέχρι το 6,5%.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο