Powered by

Alpha Bank: Θετικά σημάδια από ΑΜΚ

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank καθώς υπερκαλύφθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση που έτρεξαν οι ανάδοχοι της αύξησης με στόχο την κάλυψη ποσού ως €92,9 εκ. από τα €4,57 δισ. της συνολικής αύξησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική τοποθέτηση υπερκαλύφθηκε κατά 4 φορές και ως εκ τούτου η Alpha Bank και οι ανάδοχοι της αύξησης θα έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν τους επενδυτές που θα εμπλουτίσουν το μετοχολόγιο της.

Σύμφωνα με το Euro2day, οι επενδυτές που θα πάρουν μετοχές Alpha μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους καθώς δεν χρειαζόταν να αγοράσουν δικαιώματα. Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) προέβλεπε την δέσμευση κεφαλαίων από πλευράς των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε ειδικό καταθετικό λογαριασμό.

Η συμμετοχή σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε ακόμη και αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς δεσμεύτηκαν κεφάλαια άνω των €370 εκ., ενώ η ιδιωτική τοποθέτηση αφορούσε νέες μετοχές αξίας ως €92,9 εκ..

Η επιτυχία της ιδιωτικής τοποθέτησης πέραν της βελτίωσης του κλίματος αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην ευχερή κάλυψη του σκέλους της αύξησης με δικαίωμα προτίμησης ύψους €457,1 εκ., ή το 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου.

Και αυτό γιατί αρκετοί επενδυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη στην ιδιωτική τοποθέτηση και κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για αγορά δικαιωμάτων προκειμένου να αποκτήσουν τελικά το ύψος της θέσης που επιδιώκουν.

Εφόσον η Alpha συγκεντρώσει €550 εκ. (457,1 από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης + €92,9 εκ. από την ιδιωτική τοποθέτηση) θα έχει καλύψει από ιδιώτες το 12% της αύξησης κεφαλαίου και οι ιδιώτες θα λάβουν για κάθε 1 νέα μετοχή warrant που τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν μελλοντικά 7,33 μετοχές Alpha κυριότητας του ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος για την συμμετοχή στην αύξηση ενώ η περίοδος άσκησής του ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 31 Μαίου.
 

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029
Scope: Οι θετικές προοπτικές της Ελλάδας στηρίζονται από τη μείωση του χρέους
Από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί η Ελλάδα-Ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο
Πού βάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs-Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
XA: Ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 13 και πλέον ετών φαίνεται να ολοκληρώνεται
S&P: Επιβεβαίωσε για την Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα BBB- με θετική προοπτική
Ξεπέρασαν τα 45 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας
Fitch Ratings: Πώς η Ελλάδα μειώνει κατά 50 μονάδες το χρέος της
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας-Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2028