Economist: Η Ελλάδα τα καταφέρνει αλλά...
09:26 - 24 Μαΐου 2013
«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει», αναφέρει άρθρο του Economist, το οποίο απαριθμεί τα επιτεύγματα της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο.
Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση ωστόσο, η ανάκαμψη μπορεί να περιμένει στη γωνία, αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν, αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% το 2015.
Φέτος το καλοκαίρι, 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τις ελληνικές παραλίες, συνεχίζει το άρθρο. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκεται πλέον και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτει ο Economist επικαλούμενος τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ο Economist, η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται. Η Γερμανία υποδέχτηκε πέρσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέει πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα 2/3 του προγράμματος περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το εναπομείναν 1/3 θα είναι σκληρό. «Είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο: Έχεις καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης αλλά αρχίζεις να κουράζεσαι», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: www.capital.gr