Powered by

Γερμανία: Σε υψηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Το γερμανικό καταναλωτικό κλίμα διαμορφώθηκε σε νέα υψηλά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας και η αύξηση των μισθών, ενισχύει τις προοπτικές εισοδήματος των νοικοκυριών και τη διάθεσή τους να κάνουν μεγαλύτερες εξαγορές.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK σημείωσε άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα στις 6,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 6,2 μονάδες το Μάιο – το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2007- και ήταν καλύτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν ότι ο δείκτης θα έμενε αμετάβλητος στις 6,2 μονάδες.

Το αποτέλεσμα θα στηρίξει τις προσδοκίες ότι η κατανάλωση νοικοκυριών θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φέτος, εν τω μέσω αβέβαιων προοπτικών για τις εξαγωγές.

Άλλος ένας λόγος για την ανοδική τάση στο καταναλωτικό κλίμα, είναι η χαμηλή προθυμία των Γερμανών για αποταμίευση, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς ο δείκτης που μετρά την τάση των Γερμανών για αποταμίευση διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1980, όταν το GfK ξεκίνησε να εξετάζει τα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Αυτό μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην «απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στην ευρωζώνη για να τονώσει την οικονομία», αναφέρει το GfK.

Οι σταθερές συνθήκες  απασχόλησης και οι «καλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας» οδήγησαν τον υποδείκτη για τις προσδοκίες εισοδήματος στις 33,9 μονάδες το Μάιο από τις 30,8 μονάδες τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ενώ ο συνολικός δείκτης της GfK αναφέρεται στον Ιούνιο, όλοι οι υποδείκτες αναφέρονται στον τρέχοντα μήνα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά από τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία, που απέφεραν αποτελέσματα. το σωματείο της IG Metall, στις αρχές του μήνα συμφώνησε σε μια συμφωνία για τους μισθούς σε ένα βασικό κρατίδιο, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί στους κλάδους των μετάλλων και της ηλεκτρικής μηχανολογίας, θα αυξηθούν κατά 5,6% τους επόμενους 20 μήνες. Η συμφωνία για το νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας θα λειτουργήσει ως πιλοτική συμφωνία για όλες τις άλλες γερμανικές περιφέρειες, και πιθανότατα θα ισχύσει για το σύνολο των 3,7 εκατ. εργαζομένων του κλάδου.

Οι σχεδόν 2.000 καταναλωτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του GfK κάθε μήνα, παραμένουν επίσης θετικοί αναφορικά με μεγαλύτερες αγορές, με τον σχετικό υποδείκτη να σημειώνει οριακή άνοδο στις 37,7 μονάδες το Μάιο από τις 37,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώθηκαν το Μάιο στις -0,2 μονάδες από τις -1,5 μονάδες τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του μηδενός.

ΠΗΓH: capital.gr


Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο