Powered by

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες της Αυστραλίας

 

Η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, σύμφωνα με το αυστραλιανό οικονομικό περιοδικό BRW, είναι η Αυστραλή Τζίνα Ράινχαρτ. Αν και είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά το ένα τρίτο πέρσι λόγω της κρίσης, χάνοντας συνολικά 7 δις δολάρια, η κ. Ράινχαρτ με μια περιουσία 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας.
 
Στη δεύτερη θέση των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών, είναι ο Φρανκ Λόουι με 6,87 δισεκατομμύρια δολάρια και στην τρίτη θέση με 6 δισεκατομμύρια δολάρια ο Τζέιμς Πάκερ.
 
Σημειώνεται πως επτά ομογενείς περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων Αυστραλών. Πλουσιότερος Έλληνας της Αυστραλίας είναι ο πρώην ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής Κώστας Μακρής με 900 εκατομμύρια δολάρια. Τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Μακρής ήταν ο μοναδικός ομογενής δισεκατομμυριούχος. Ο Κώστας Μακρής και ο γιος του Ρος είναι οι μεγαλύτεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νότιο Αυστραλία και όχι μόνο.
 
Πρόσφατα, ο κ. Μακρής αγόρασε και το Marina Mirage στο Gold Coast του Κουίνσλαντ. Ο ομογενής επιχειρηματίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1963. Δούλευε αρχικά στα χυτήρια και αργότερα αγόρασε μια αλυσίδα μαγαζιών Fast Food, μεταπηδώντας στη συνέχεια στον κλάδο των ακινήτων. Το πρώτο εμπορικό κέντρο το αγόρασε με τις εισπράξεις από την πώληση των μαγαζιών Fast Food στη δεκαετία του 1980. Σήμερα έχει πολλά εμπορικά κέντρα, το Optus House στην Αδελαΐδα και το Bonnyridge Plaza στα περίχωρα του Σίδνεϊ, ενώ έχει και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπου συχνά χαίρεται τη θάλασσα με το πανάκριβο γιοτ του, Ouzo Palace.
 
Ο Ρος Μακρής άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του το 1987 και ίδρυσε την εταιρεία Precision Investment Corporation το 1995, σαν δικό του όχημα επενδύσεων. Το πρώτο του ακίνητο ήταν ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε από τον πατέρα του. Εξακολουθεί να εργάζεται μαζί με τον πατέρα του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τους, αλλά διατηρούν χωριστές επιχειρήσεις. Τα σχέδια τους είναι τώρα η ανάπτυξη των εμπορικών τους κέντρων, για να αυξήσουν το ωφέλιμο εμβαδόν τους. Μακρόχρονα θα στραφούν και σε άλλες πολιτείες.
 
Στη δεύτερη θέση, από ελληνικής πλευράς, βρίσκεται ο Κέρι Χαρμάνης με 590 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Χαρμάνης έχει μια συμβουλή για όλους που θέλουν να πετύχουν. «Να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά κάθε μέρα για... ήσυχο προσωπικό διαλογισμό».
 
Στην 3η θέση βρίσκεται ο Θόδωρος Καρύδης, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 490 εκατομμύρια δολάρια που διαθέτει καταστήματα λιανικής πώλησης ποτών. Η αύξηση οφείλεται κυρίως από τις επενδύσεις στα ακίνητα.
 
Ακολουθεί η οικογένεια Σταμούλη που ίδρυσε ο Σπύρος Σταμούλης, με επικεφαλής τώρα τον γιο του Χάρη Σταμούλη. Η περιουσία ανέρχεται στα 480 εκατομμύρια δολάρια.
 
Στην 5η θέση βρίσκεται ο Νικ Πολίτης με 360 εκατομμύρια δολάρια.
 
Στην 6η θέση των ομογενών κροίσων είναι ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Κούκης, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης εταιρείας «Temenos», κ. Γιώργος Κούκης είναι, σύμφωνα με το έγκριτο ελβετικό οικονομικό περιοδικό «Bilanz», ο πέμπτος πλουσιότερος Έλληνας της Ελβετίας.
 
Στην 7η θέση είναι ο, γεννημένος στην Κεφαλονιά, ταξιδιωτικός πράκτορας της Μελβούρνης Σπύρος Αλυσανδράτος με 285 εκατομμύρια δολάρια.
 
Στον κατάλογο δεν αναφέρεται η οικογένεια Πασπάλη που πέρσι ήταν στην 2η θέση με μια περιουσία που ανερχόταν στα 900 εκατομμύρια δολάρια πέρσι.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο