Οικονομικά οφέλη από νόμιμα λογισμικά
15:25 - 21 Μαΐου 2013
Μια νέα μελέτη της BSA | The Software Alliance και του INSEAD, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων διοίκησης, αποκαλύπτει ότι η αύξηση της χρήσης καταλλήλως αδειοδοτημένου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, σε σχέση με μια ανάλογη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού.
Η αύξηση της χρήσης νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού κατά μια ποσοστιαία μονάδα, θα προσέφερε 25 εκατομμύρια Ευρώ στην τοπική οικονομία, ενώ μια αντίστοιχη αύξηση στη χρήση πειρατικού λογισμικού θα προσέφερε 5 εκατομμύρια Ευρώ. Κατά συνέπεια, τα καταλλήλως αδειοδοτημένα λογισμικά θα προσέφεραν επιπλέον οικονομικό όφελος της τάξεως των 19 εκατομμυρίων Ευρώ. Η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού ανά το παγκόσμιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα προσέφερε $73 δις στην παγκόσμια οικονομία, σε σχέση με $20 δις από την αύξηση του πειρατικού λογισμικού – μια διαφορά $53 δις.
«Συγκριτικό πλεονέκτημα: Το Οικονομικό Αντίκτυπο του Καταλλήλως Αδειοδοτημένου Λογισμικού» είναι μια θεμελιώδης μελέτη η οποία εξετάζει δεδομένα από 95 χώρες για να αποδείξει τα ωφέλη της χρήσης νόμιμου λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της χρήσης νόμιμου λογισμικού οδηγεί σε σημαντικά θετικά κέρδη στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), και επίσης ότι η αύξηση στο ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση του πειρατικού λογισμικού.
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Κτενά, αντιπρόσωπο της BSA στην Κύπρο, «Η χρήση νόμιμα αδειοδοτημένου λογισμικού μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών επωφελώντας σημαντικά τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν επωφελούνται μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και η τοπική οικονομία, αφού το νόμιμο λογισμικό είναι σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση, η Αστυνομία, και η βιομηχανία στην Κύπρο θα πρέπει να δράττουν κάθε ευκαιρίας για προώθηση της μείωσης της πειρατείας λογισμικού για την πραγματοποίηση αυτών των επιπλέον οικονομικών ωφελημάτων.»
Η μελέτη επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε επιπλέον ευρώ το οποίο επενδύεται σε νόμιμο λογισμικό ισοδυναμεί σε 120 Ευρώ απόδοση επένδυσης (ROI), σε σύγκριση με 30 Ευρώ απόδοση επένδυσης από το πειρατικό λογισμικό.
Κατά τον κ. Eduardo Rodriguez-Montemayor, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη στο INSEAD eLab, «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπηρεσίες που διενεργούνται με την χρήση νόμιμου λογισμικού βοηθούν τους οργανισμούς να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Η συγκεκριμένη μελέτη πάει ένα βήμα παραπέρα για να εξακριβώσει το αντίκτυπο την χρήσης λογισμικού στις τοπικές οικονομίες. Τα αποτελέσματα ξεκαθαρίζουν ότι το νόμιμο λογισμικό επωφελεί τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία ευρύτερα, και ότι το θετικό αντίκτυπο είναι μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει το πειρατικό λογισμικό, σε όλες τις χώρες που έχουν εξεταστεί.»
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις που επιθυμούν να επωφεληθούν από την οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζεται από την χρήση νόμιμου λογισμικού θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα πιο κάτω:
• Να δημιουργήσουν δυνατούς και εκσυγχρονισμένους νόμους περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας οι οποίοι να προστατεύουν το λογισμικό που βρίσκεται σε Η/Υ, κινητά τηλέφωνα αλλά και στο «cloud».
• Να ενισχύσουν τις ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου στον τομέα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
• Να προχωρούν σε ενέργειες που αποσκοπούν στην ευρεία ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους του πειρατικού λογισμικού.
• Να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με την χρήση μόνο νόμιμου λογισμικού και με την καθιέρωση συστημάτων σωστής διαχείρησης των λογισμικών προγραμμάτων (Software Asset Management – SAM).