Powered by

Δασμοί στα κινεζικά φωτοβολταϊκά «προκαλούν» τους Γερμανούς

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η πρόθεση των Βρυξελλών να επιβληθούν δασμοί στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, με γερμανικές εταιρείες να προειδοποιούν για «εμπορικό πόλεμο». Οι ανησυχίες των επιχειρήσεων έχουν βρει απήχηση και στη γερμανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ (των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων) να μιλά για «σοβαρό λάθος» από την πλευρά της ΕΕ.
 
Οι γερμανικές εταιρείες επικρίνουν την απόφαση της Κομισιόν για δασμούς, λέγοντας πως θα διαγράψει θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Επιστολή του συνδέσμου γερμανικών βιομηχανιών (BDI) προς την Κομισιόν υποστηρίζει ότι απειλούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εξαγωγέων προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός «εμπορικού πολέμου» με το Πεκίνο.
 
Στις αρχές Μαΐου, η Κομισιόν αποφάσισε την επιβολή δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά (μαζί με άλλα προϊόντα) που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 Ιουνίου και θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 47% -σε κάποιες περιπρώσεις θα φτάνουν ακόμη και το 70%.
 
Το Πεκίνο αντέδρασε απειλώντας με «αντίποινα», λέγοντας πως θα προχωρήσει σε «επακόλουθα μέτρα» με στόχο να υπερασπιστεί «τα θεμιτά συμφέροντα και δικαιώματα της Κίνας».
 
Ο γερμανικός BDI σημειώνει την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα για τη γερμανική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές: «Πριν την επιβολή μέτρων εναντίον του ντάμπινγκ, πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων με διαπραγμάτευση» ανέφερε η επιστολή του.
 
Μιλώντας στην Welt, και ο Ρέσλερ φάνηκε να συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. Κάνοντας λόγο για «σοβαρό λάθος», ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «η Κομισιόν πρέπει να επιδιώξει συνομιλίες για λύση αντί για απειλές», κατέληξε.
Πηγή: www.tovima.gr
 

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο