Μειωμένη τουριστική κίνηση από τη Βρετανία
11:38 - 21 Μαΐου 2013
Μειωμένη τουριστική κίνηση από τη Βρετανία προς την Κύπρο καταγράφεται φέτος, στον απόηχο της κρίσης. Ωστόσο, παράγοντες της βιομηχανίας στο Λονδίνο ευελπιστούν πως οι απώλειες θα περιοριστούν τόσο σε ποσοστό όσο και σε διάρκεια.
«Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι κρατήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 40% κάτω. Τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 35%, την τρίτη εβδομάδα 15% και στο τέλος του Απρίλη ήμασταν στο -12%. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως οι εξελίξεις ναι μεν είχαν έναν αντίκτυπο, αλλά βλέπουμε μια ανάκαμψη που μπορεί να χαρακτηριστεί σταθερή», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Γραφείου του ΚΟΤ στη βρετανική πρωτεύουσα Ορέστης Ρωσσίδης.
Η Κύπρος βγήκε σχετικά γρήγορα από τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί που παραδοσιακά έχουν το νησί ψηλά στις προτιμήσεις τους άρχισαν να ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις τους. «Οι φόβοι καταλαγιάζουν και το κλίμα βελτιώνεται. Ήταν περισσότερο θέμα αβεβαιότητας με όσα άκουγαν χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι γινόταν», λέει ο κ. Ρωσσίδης.
Ο Νόελ Ιωσηφίδης, διευθυντής του τουριστικού πρακτορείου Sunvil που προσφέρει εξειδικευμένα πακέτα για την Κύπρο συμφωνεί. «Ασφαλώς κάποιοι είπαν ότι από τη στιγμή που ήταν μπερδεμένα τα πράγματα ως προς τους ελέγχους κίνησης χρημάτων και τις αναλήψεις θα πήγαιναν κάπου αλλού φέτος. Όμως, οι Άγγλοι τα ξεχνούν εύκολα αυτά, δεν είναι σαν τους Γερμανούς για παράδειγμα που επηρεάζονται περισσότερο στις αποφάσεις τους από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Για τους Άγγλους πάνω απ’ όλα μετρά το να περνούν καλά».
Παρά το αρχικό μούδιασμα, η αντίδραση ήταν έγκαιρη. Σε μια χώρα όπως η Βρετανία όπου η τουριστική βιομηχανία είναι έμπειρη, οι τουριστικοί πράκτορες αμέσως δελέασαν τους πελάτες τους με σημαντικά εκπτωτικά πακέτα. «Η Κύπρος έχει πολύ πιστούς και αφοσιωμένους Βρετανούς τουρίστες και εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι τα θέρετρά της λειτουργούν κανονικά τότε θα ανέμενα ταχεία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών», σημειώνει ο Σον Τίπτον, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA). Όπως προσθέτει σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «στην Ελλάδα πέρυσι οι διαδηλώσεις στην Αθήνα επίσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις κρατήσεις στις αρχές του χρόνου, αλλά η εικόνα άλλαξε ριζικά το καλοκαίρι και είναι πιθανό οι κρατήσεις προς την Κύπρο φέτος να καταγράψουν μία παρόμοια εικόνα».
Πάντως παραδοσιακά η Κύπρος δεν εμφανίζεται ισχυρή στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής διότι είναι η πιο μακρινή ενδοευρωπαϊκή πτήση και πιο ακριβή από κοντινότερους προορισμούς. «Η αλήθεια είναι ότι η κρίση μας βρήκε χρονικά στο αδύνατο σημείο μας και είναι κάπως αργά για να επανορθώσουμε πλήρως», παραδέχεται από την πλευρά του ο κ. Ρωσσίδης. «Επιδιώκουμε όμως να αξιοποιήσουμε την αλλαγή κλίματος και να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τις απώλειες το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου», σημειώνει.
Πολλοί θεωρούν ότι ίσως και έως το τέλος Μαΐου η διαφορά σε σύγκριση με πέρυσι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, τα γραφεία που προσφέρουν πολυτελή πακέτα αναφέρουν ήδη «χρυσές» δουλειές προς την Κύπρο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τραπεζική κρίση του Μαρτίου είχε σημαντική επίδραση στις κρατήσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, οι Βρετανοί τουρίστες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί και βλέπουμε ήδη αύξηση της ζήτησης για Κύπρο. Είμαι σίγουρη ότι θα δούμε πλήρη ανάκαμψη», λέει στο ΚΥΠΕ η Στέφανι Πρίτσαρντ, διευθύντρια του Sovereign Luxury Travel που πρόσφατα ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση κρατήσεων προς την Κύπρο.
Αγκάθι για τους Βρετανούς τουρίστες πάντως εξακολουθεί να είναι το κόστος των διακοπών στο νησί. Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια σε πρόσφατη συνάντηση του γενικού διευθυντή του CIPA Χάρη Παπαχαραλάμπους με παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο τέθηκε το ζήτημα της μείωσης των χρεώσεων προσγείωσης στη Λάρνακα. Το ίδιο θέμα συζητήθηκε και στις επαφές που είχε πριν από λίγες εβδομάδες στη βρετανική πρωτεύουσα ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χανίδης. Για τον κ. Ρωσσίδη είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, ιδίως για το κόστος κατά τη χειμερινή περίοδο την οποία η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει. Αναφέρει επίσης ότι «αναγκαστικά τώρα ξενοδόχοι, εστιάτορες και άλλοι έμποροι ρίχνουν τις τιμές».
Κατά τον Νόελ Ιωσηφίδη για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα και για να πέσουν οι τιμές θα πρέπει και στη Βρετανία να υπάρξει μετατόπιση προς το μοντέλο της ρωσικής αγοράς. «Η Ρωσία γιατί φέρνει κόσμο στην Κύπρο; Επειδή βασίζεται πλήρως σε πτήσεις τσάρτερ που γεμίζει ο tour operator», αναφέρει. Όταν η βρετανική αγορά άνοιξε για την Κύπρο το 1989-1990 και έως τα τέλη εκείνης της δεκαετίας η κίνηση βασιζόταν στις πτήσεις τσάρτερ από tour operators. Σήμερα ο συσχετισμός μάλλον έχει ανατραπεί υπέρ των low cost αεροπορικών εταιρειών, όπως η EasyJet, η Jet 2 και η Monarch. Ο κ. Ρωσσίδης επισημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να συντονίζεται με τις αλλαγές στη βιομηχανία. «Όλα είναι θέμα τήρησης ισορροπιών. Μπορεί να είναι λιγότεροι οι tour operators αλλά δεν παύουμε να τους ενθαρρύνουμε. Η στρατηγική μας είναι πολυδιάστατη. Ενθαρρύνουμε και συνεργαζόμαστε και με τους μικρότερους ή μεγαλύτερους tour operators και με τις αεροπορικές χαμηλού κόστους και ασφαλώς τις μεγάλες εταιρείες, τις λεγόμενες ‘legacy carriers’, δηλαδή τις Βρετανικές και Κυπριακές Αερογραμμές».
Η στροφή προς τις αεροπορικές χαμηλού κόστους υπαγορεύεται έως ένα βαθμό και από την πραγματικότητα του νέου ανταγωνισμού. Χώρες όπως το Μαρόκο ή η Τυνησία δεν έχουν εταιρείες low cost που να τις εξυπηρετούν, παρά μόνο πτήσεις τσάρτερ. Τα πακέτα για αυτές τις ούτως ή άλλως φθηνότερες χώρες είναι πιο οικονομικά, επομένως για την Κύπρο ο Βρετανός θα αναζητήσει το φθηνότερο εισιτήριο που μπορεί να βρει με μια εταιρεία χαμηλού κόστους και το φθηνότερο ξενοδοχείο στο διαδίκτυο. «Όταν “μεγάλωνε” η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός δεν υπήρχαν Ντουμπάι, Αίγυπτος, Τυνησία και Κροατία. Τώρα ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο μεγάλος», συνηγορεί ο διευθυντής του πρακτορείου Sunvil.
Πάντως ο κ. Ιωσηφίδης διατυπώνει το φόβο ότι η βρετανική αγορά έχει φτάσει στα ανώτερα όριά της ως προς την επισκεψιμότητα στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας έχει προειδοποιήσει κατά της επιλογής να βασιστεί το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου μόνο στον τουρισμό, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι αρμόδιες αρχές. Όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχαραλάμπους του CIPA, «η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση σε περισσότερους από έναν τομείς της οικονομίας, αλλά όχι σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», με τον τουρισμό να είναι ένας από αυτούς.