Στρατηγική αξιοποίησης διαδικτυακού video

Το video είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Η Σίλια Βασιλείου, managing director της 360 Digital Degrees, δίνει συμβουλές πως μπορεί μια επιχείρηση να μεγιστοποιήσει την απόδοση της επένδυσης της στο διαδικτυακό video.

«Το video έχει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή στρατηγική κάθε οργανισμού και χρησιμοποιείται από μεγάλους οργανισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια / κολλέγια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Δεν είναι τυχαίο που το video τώρα αποτελεί περίπου το 50% του διαδικτυακού traffic. Και αυτό προβλέπεται ότι σύντομα θα καταλάβει την πρώτη θέση με ένα ποσοστό γύρω στα 58%.

Πέραν των θετικών αποτελεσμάτων στην επικοινωνία, το video αποτελεί και σπουδαία πηγή εσόδων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Η διαφημιστική δαπάνη στο online video ξεπέρασε το $1 δις τους πρώτους 8 μήνες του 2012. Διότι το online video αποτελεί έναν ισχυρό τρόπο να κάνει drive conversions σε μορφή πωλήσεων, registration, και ανανεώσεων συνδρομών.

Κάθε οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά τα videos, όπως για να συγκεντρώνει και να κάνει monetize ένα κοινό, να γνωστοποιήσει προϊόντα / υπηρεσίες, να πουλήσει προϊόντα / υπηρεσίες, να προωθήσει μια εκδήλωση. Καθένας από αυτούς τους στόχους προϋποθέτει διαφορετική τακτική.

Για καλύτερη αξιοποίηση των videos η στρατηγική σου πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πιο κάτω στοιχεία για να είναι πλήρης:
1. Mix
2. Ποσότητα
3. Ποιότητα
4. Discovery (ανακάλυψη)
5. Διανομή
6. Συσκευές
7. Monetization και
8. Analytics (μετρήσεις).


1. MIX
Το «mix» αναφέρεται στον συνδυασμό on-demand και ζωτανού video προγράμματος που προσφέρεις στα διαδικτυακά σου κανάλια.

Οι πιο πετυχημένοι εκδότες συνδυάζουν έξυπνα τις δύο αυτές μορφές και πετυχαίνουν την μεγαλύτερη αύξηση στο traffic, στο engagement, αυξάνοντας την απόδοση της επένδυσης τους. Οι ζωντανές μεταδόσεις φέρνουν τους επισκέπτες, αλλά με την on-demand επιλογή οι χρήστες γίνονται πιο engaged και μπορούν να ξανά-επισκεφτούν το διαδικτυακό κανάλι για να παρακολουθήσουν και άλλα videos.


2. ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Η «ποσότητα» αναφέρεται στον αριθμό των video στο αρχείο του καναλιού. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας της στρατηγικής του διαδικτυακού σου video, εφόσον μπορείς να προσελκύσεις περισσότερους επισκέπτες.

Οι πηγές των video σου / του περιεχομένου σου μπορεί να είναι:
- Οι παραγωγές που γίνονται In-house
- Licensed content
- Partner content – περιεχόμενο από συνεργάτες σας
- User-generated content (UGC).
 
3. ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Η «ποιότητα» που πρέπει να έχετε συμπεριλαμβάνει δύο στοιχεία. Την ποιότητα του video που παράγεις και την ποιότητα της εμπειρίας απ’ όπου θα μπουν οι χρήστες της ιστοσελίδας για να δουν το video.

Η ποιότητα του περιεχομένου σου είναι αναμφισβήτητα σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι η εμπειρία του video player:
• πως θα σχεδιαστεί ο video player
• να υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλυσης (resolution) ανεξάρτητα από τις ταχύτητες του κάθε χρήστη
• τα κουμπιά του video player να είναι ξεκάθαρα συμπεριλαμβάνοντας video controls και δυνατότητα sharing του video.
4. DISCOVERY
Αυτό αναφέρεται στο πόσο εύκολα σε βρίσκει το κοινό σου. Είτε on-site (στην ιστοσελίδα) είτε με search engine optimization (SEO) στις μηχανές αναζήτησης, είτε μέσω social sharing.

Ο πρωταρχικός τρόπος που αναζητούμε και βρίσκουμε videos είναι μέσω των μηχανών αναζητήσεως, για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούμε τους κανόνες και βέλτιστες πρακτικές για καλύτερο SEO.


5. ΔΙΑΝΟΜΗ
Η διανομή αποτελεί τη διαδικασία που θα ακολουθήσεις για να φθάσει το video περιεχόμενο σου σε κανάλια / ιστοσελίδες, πέραν της δικής σου, μέσω syndication και συνεργάτες του marketing.

O πιο δημοφιλής τρόπος διανομής γίνεται μέσω του YouTube — που θεωρείται video hub λόγω της τεράστιας του επισκεψιμότητας. Το YouTube μπορεί να σου επιφέρει brand awareness αλλά δεν είναι ο καλύτερος προορισμός για να βλέπουν οι χρήστες το περιεχόμενο σου. Είναι καλύτερα να προσελκύσεις το κοινό σου σε δικό σου περιβάλλον  με το δικό σου branding, που θα ελέγχεις εσύ. Χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να έχεις παρουσία και στο YouTube.

Οι syndication συνεταιρισμοί με third-party ιστοσελίδες σου παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο ως προς την εμπειρία προς τον χρήστη εφόσον μπορείς να χρησιμοποιήσεις δικό σου branded player. Σε τέτοιο σενάριο είναι καλύτερα οι χρήστες να βλέπουν το video μέσω της «εξωτερικής ιστοσελίδας», χρησιμοποιώντας το δικό σου ενσωματωμένο player.
 
Μια στρατηγική συνδυάζοντας το YouTube για να κτίζεις awareness με περιεχόμενο φτιαγμένο για viral sharing, awareness, και εκπαίδευση θα σου φέρει χρήστες πίσω στην ιστοσελίδα σου, που πρέπει να είναι σχεδιασμένη αναλόγως για engagement και conversion.


6. ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Οι συσκευές μέσω των οποίων μπορούμε να παρακολουθήσουμε video έχουν πολλαπλασιαστεί, συμπεριλαμβάνοντας τα smartphones και tablets, καθώς και πλατφόρμες Connected TV. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζεις και να βελτιστοποιείς το video περιεχόμενο σου για διάφορες συσκευές, όχι μόνο για τους υπολογιστές. Στη 360 Digital Degrees χρησιμοποιούμε και σχεδιάζουμε τις ιστοσελίδες και portals με “responsive designs” και video πλατφόρμες που είναι συμβατές για κάθε συσκευή, χωρίς να απαιτείται επιπλέον κόστος δημιουργίας για κάθε τύπο συσκευής.
Η Forrester research προβλέπει πως θα υπάρχουν άνω των 43 εκ. «connected TVs» στην Αμερική μέχρι το τέλος του 2015, για αυτό πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για «σερβίρισμα video περιεχομένου» σε όλες τις συσκευές.


7. MONETIZATION
Monetization ή αλλιώς πως θα αποσβέσεις την επένδυση σου και να παράξεις έσοδα απαιτεί να συνδέσεις την video στρατηγική σου με την επιχειρησιακή σου στρατηγική συνδυάζοντας μηχανισμούς που συμπεριλαμβάνει εμπορική στρατηγική με διαφήμιση, «calls-to-action», και ποιοτικό περιεχόμενο.

Είναι σημαντικό να επιλέξεις video πλατφόρμα που προσφέρει αρκετές επιλογές monetization όπως:
• Advertising-supported content (να μπορείς να πουλάς διαφημίσεις από διάφορα διαφημιστικά networks καθώς και in-house, να υπάρχει η δυνατότητα pre-rolls και overlay διαφημίσεων, καθώς και άλλων προηγμένων μορφών διαφήμισης για μεγαλύτερο engagement)
• In-player calls-to-action (αυτή η μορφή διαφήμισης μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή χρηστών από viewers σε αγοραστές)
• Premium περιεχόμενο. Για να μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη στρατηγική πρέπει να μπορείς να χειριστείς εξουσιοδότηση για pay-per-view (PPV), συνδρομή για (VOD), ενοίκιο και λήψη για απόκτηση.


8. ANALYTICS
Κάθε διαδικτυακή στρατηγική πρέπει να μετριέται. Η λύση που θα επιλέξεις πρέπει να μετρά τα ακόλουθα:
• Ποιες οι επιπτώσεις της ποσότητας των video του αρχείου σου στη δραστηριότητα της ιστοσελίδας σου?
• Πως επηρεάζει η ποιότητα του video στο πόσο παραμένουν οι χρήστες στην ιστοσελίδα σου?
• Ποιοι από τους syndication συνεργάτες σου είναι πιο ενεργοί και προσθέτουν αξία στην επιχείρηση σου? 
• Πόσο αποτελεσματικό είναι το reach σου σε διαφορετικές συσκευές και πλατφόρμες?

Τα Analytics πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών που αφορούν δημογραφικά και ‘άλλα χαρακτηριστικά. Έτσι με αυτά τα στοιχεία είσαι καλύτερα εξοπλισμένος για τη διαμόρφωση ενός πιο εύστοχου marketing πλάνου και στρατηγικής προώθησης για πιο πετυχημένη εμπορική στρατηγική.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Με τη σωστή video πλατφόρμα που σου παρέχει τις πιο πάνω δυνατότητες μπορείς να πετύχεις τους στόχους του οργανισμού σου, είτε να παράξεις έσοδα, είτε να υποστηρίξεις το εμπορικό τμήμα και το marketing, να επικοινωνήσεις σε μια ντόπια είτε διεθνή κοινότητα.

Ευχόμαστε τα πιο πάνω tips να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα ανάλογα με το πώς αξιοποιείτε τα διαδικτυακά video στον οργανισμό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@360digitaldegrees.com»

 

Δειτε Επισης

Ανοίγει η πόρτα του ΧΑ για νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής-Το «ράλι» εσόδων του εξαμήνου
Ιστορικές διακρίσεις για την Κύπρο στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Πληροφορικής 2024
Google: Γιατί επενδύει ένα δις δολάρια στην Ταϊλάνδη
Νέες λύσεις για θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στο 4ο Cyber Security Conference (video)
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Κυβερνοεπιθέσεις κατά 78% των κυπριακών επιχειρήσεων
27η παγκοσμίως στο Global Innovation Index 2024 η Κύπρος-«Σε σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού»
Με ποια κριτήρια επιλέγουν παροχέα κινητής τηλεφωνίας οι καταναλωτές στην Κύπρο-Το επίπεδο ικανοποίησης
IBM-UNDP: Νέα εργαλεία για πρόβλεψη της πρόσβασης στην ενέργεια και τη μοντελοποίηση της ενεργειακής ισότητας
Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσοι ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους
Κυβερνοεπιθέσεις: Κορυφαίοι CIO’s της Κύπρου ξεδιπλώνουν στρατηγικές άμυνας