Powered by

Σόιμπλε: Πρόοδος από Ελλάδα αλλά ακόμα στο τούνελ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τις φήμες περί διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες αφορούν συγκαλυμμένες επικρίσεις του Βερολίνου για την οικονομική υγεία της Γαλλίας.

Ωστόσο υπήρξαν αναφορές και στην Ελλάδα και την κατάσταση στην ευρωζώνη και την ΕΕ,  με τον γερμανό υπουργό να υπογραμμίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να «βγει η Ελλάδα από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται», δεδομένου ότι το χρέος είναι μεγάλο.

Εκτίμησε πάντως ότι «αν και δεν έχει φανεί η άκρη του τούνελ, έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία».

Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν σε εκδήλωση στη γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Στρασβούργου με θέμα «Το γαλλογερμανικό δίδυμο: Εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη;».

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα για την Κύπρο και για την Ελλάδα ήταν απαραίτητα», προκειμένου να βγουν από την κρίση, και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας».

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «το business model της Κύπρου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα», καθώς η διάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος εμπεριείχε στοιχεία επικινδυνότητας για την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να λειτουργήσει καλύτερα», δηλώνοντας την λύπη του για την «αίσθηση αμφιταλάντευσης» που έδωσε το Eurogroup κατά το χειρισμό της κυπριακής τραπεζικής κρίσης.

«Έχουμε να μάθουμε πολλά απ' όσα συνέβησαν κατά την κυπριακή κρίση», είπε ο γάλλος υπουργός

«Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε δύο φορές μέσα σε εννέα ημέρες και καταλήξαμε να βρούμε μια λύση (…) όμως στο ενδιάμεσο υπήρχε μια αίσθηση αμφιταλάντευσης που δεν ήταν καλή για την εικόνα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Οι ευθύνες είναι συλλογικές. Απλώς όταν διαπράττουμε λάθη, όχι λάθη ουσίας αλλά λάθη συμπεριφοράς, θα πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά», είπε ο Μοσκοβισί.

«Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Το Eurogroup μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.

«Περισσότερη Ευρώπη»

Εν τω μεταξύ, οι δύο υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της γαλλογερμανικής συνεργασίας στους κόλπους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σύμφωνα με τους Σόιμπλε και Μοσκοβισί, η επίλυση της οικονομικής κρίσης και η σταθεροποίηση της ευρωζώνης πρέπει να συνιστά πρωταρχική ευρωπαϊκή προτεραιότητα και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην «ανώφελη συζήτηση περί διλήμματος ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «η επίτευξη περισσότερης Ευρώπης είναι συνώνυμη της περισσότερης ανάπτυξης», γεγονός που για τον Β.Σόιμπλε προϋποθέτει μια ανταγωνιστική Ευρώπη που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης διεθνούς αγοράς, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα και την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ασφάλιση.
Μιλώντας για την κρίση στην Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια «όλοι θα πρέπει να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» και να «βρίσκουμε λύσεις που να είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές».

 «Η περισσότερη Ευρώπη είναι η λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα», διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί εντός ΕΕ, «ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία», επισημαίνοντας ότι πρέπει να «σταματήσει η τραπεζική κρίση και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών και δημοσίων χρεών».

Πηγή: protothema.gr
 

 

Δειτε Επισης

Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s