Powered by

H Rybolovleva ψάχνει τα δις του Rybolovlev

Στις σελίδες του διεθνή τύπου φιγουράρει και πάλι η Κύπρος, αυτή τη φορά με αφορμή τις αγωγές που κινεί η πρώην σύζυγος του Dmitry Rybolovlev, Elena διεκδικώντας περιουσία ύψους $6 δις. Υποστηρίζει ότι εκείνος, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο δίκτυο τρίτων μερών δημιούργησε ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών και εμπιστευμάτων σε διάφορες χώρες,  κρύβοντας από την εκείνην περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Κύπρος, ενώ τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν έργα τέχνης αξίας $500 εκ., κοσμήματα $36 εκ., καθώς και γιότ αξίας $80 εκ.

Εκτός από την Κύπρο, η Elena Rybolovleva κινήθηκε νομικά εναντίον του και στην Αγγλία, στην Ουαλία, στις ΗΠΑ, στην Ελβετία, στην Σιγκαπούρη και στα British Virgin Islands, διεκδικώντας $6 δισ.

Οι αγωγές φαίνεται πως άνοιξαν ένα παράθυρο στα άδυτα των υπεράκτιων εταιρειών στη δομή πάνω στην οποία λειτουργούν, αλλά και στις χώρες που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι του κόσμου για να διαχειρίζονται, να διατηρούν και να αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Σύμφωνα με το βρετανικό τμήμα φορολογικής δικαιοσύνης, γύρω στα $32 τρις. κρυβόντουσαν πίσω από εταιρείες offshore στο τέλος του 2010, ενώ κεφάλαια ύψους $9.8 τρις offshore εταιρείες ανήκει σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους.  

Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 30% από τους 200 πλουσιότερους άνθρωπους του πλανήτη, που έχουν περιουσία πέραν των $2.8 τρις διαχειρίζονται μέρος της περιουσίας τους μέσα από εταιρείες offshore ή μέσα από trusts, αποκρύπτοντας πολλές φορές στοιχεία από τις φορολογικές αρχές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ο Rybolovlev, ο οποίος διαμένει στο Μονακό, έκανε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από την πώληση δύο εταιρειών λιπάσματος έναντι $8 δις το 2010 και το 2011. Διατηρούσε και τις δύο εταιρείες - OAO Uralkali και OAO Silvinit - μέσω της Madura Holding Ltd, η οποία είχε τη βάση της στην Κύπρο.

Ορισμένα από τα πανάκριβα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή του – έργα των Van Gogh, Monet και Picasso, ανήκουν σε αυτόν μέσω της εταιρείας Xitrans Finance Ltd που εδρεύει στα British Virgin Islands και είναι φυλαγμένα στη Σιγκαπούρη

Όπως αναφέρεται στην αγωγή, η Rybolovleva υποστηρίζει ότι ο πρώην άντρας της και 14ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη μετέφερε μεγάλο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων κάτω από τον έλεγχο δύο εμπιστευμάτων, με τις επωνυμίες Aries και Virgo, που ίδρυσε το 2005 στην Κύπρο, λίγες βδομάδες μετά που η Elena αρνήθηκε να υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο μαζί του.

Πάντως το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, οι νόμοι και οι συμφωνίες που είχαν επιτρέψει την άνθιση αυτής της «ύποπτης» βιομηχανίας των offshore, ξεκίνησαν να προσανατολίζονται προς τη διαφάνεια. Το Λιχνενστάιν από το 2009 ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα να κρατούν και να διαθέτουν όποτε χρειαστεί πληροφορίες όσον αφορά τους δικαιούχους που βρίσκονται πίσω από όλους τους λογαριασμούς που διατηρούν. Λίγες μέρες αργότερα ανάλογη διευθέτηση έκαναν και η Ελβετία και η Ανδόρα. Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι από τον Ιούλιο η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα θα τιμωρούνται ως εγκλήματα, ενώ το Λουξεμβούργο πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι η πολιτική του τραπεζικού απόρρητου θα τερματιστεί το 2015.

Πηγή: Bloomberg
 

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο