Προσπάθειες ΚΟΤ για διατήρηση της εικόνας της Κύπρου
16:26 - 03 Απριλίου 2013
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη διατήρηση της εικόνας της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού, παρά τις αποφάσεις του Eurogroup και την αρνητική εικόνα που προβλήθηκε για την Κύπρο στο εξωτερικό από τα διεθνή ΜΜΕ.
Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ για το 2013, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους τουριστικούς πράκτορες, παρατηρώντας ότι στην τουριστική αγορά υπάρχει ένα μούδιασμα όσον αφορά νέες κρατήσεις.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2013 ανέρχονται σε 55,10 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης των 7 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012. «Με τον προϋπολογισμό αυτό ο Οργανισμός λειτουργεί στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του. Ο αγώνας είναι να κρατήσουμε αυτά που έχουμε, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Ορουντιώτης, ενώπιον της Επιτροπής.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί άμεσα «ούτως ώστε να προχωρήσουμε με όλες τις δραστηριότητες οι οποίες, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, είναι απαραίτητες για να καταφέρουμε αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική εικόνα για την Κύπρο που βγήκε προς τα έξω από τα διεθνή ΜΜΕ και να παρουσιάσουμε μια εικόνα πλέον ομαλότητας και μια εικόνα της Κύπρου ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις».
Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 7 εκ. το 2013 οπότε η υποχρέωση είναι να αναπροσαρμοστούν τα στρατηγικά σχέδια και τα κονδύλια του Οργανισμού, ώστε να πετύχει το μέγιστο δυνατόν κάτω από τις συνθήκες που έχουν επιληφθεί.
Τόσο στις δηλώσεις του όσο και στις τοποθετήσεις του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ο Οργανισμός είχε επαφές μέσω των γραφείων του στο εξωτερικό με ξένους τουριστικούς πράκτορες στέλλοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου έχει επικοινωνήσει με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον τουρισμό και ότι η Κύπρος δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είπε ακόμη, ότι θα γίνουν επισκέψεις του οργανισμού άμεσα στις κυριότερες αγορές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επιπρόσθετες διαφημιστικές εκστρατείες στις μεγαλύτερες αγορές.
Σε ερώτηση αν θα επέλθουν μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων τόσο για τους ξένους όσο και για τους Κύπριους τουρίστες, ο κ. Ορουντιώτης είπε πως τις τελευταίες μέρες γίνονται επαφές με τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων σε καθημερινή βάση κατά τις οποίες συζητείται θέμα τιμολογιακής πολιτικής τόσο για τους ξένους όσο και για τους Κύπριους.
«Πιστεύω ότι για τους Κύπριους τουρίστες θα υπάρξει μια ειδική μεταχείριση από τους ξενοδόχους για τη φετινή χρονιά», είπε, προσθέτοντας ότι για τους ξένους ήδη κάποιοι ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές τους προς τουριστικούς πράκτορες. Διατύπωσε όμως την εκτίμηση ότι η μείωση των τιμών για τους ξένους δεν είναι η μαγική λύση, καθώς όπως είπε, μπορούν να γίνουν ειδικές διευθετήσεις, όπως η προσφορά ενός δωρεάν γεύματος ή μιας δωρεάν εκδρομής προς τους ξένους τουρίστες.
Ερωτηθείς αν θα επιδιωχθεί εργοδότηση Κυπρίων στα ξενοδοχεία, ο κ. Ορουντιώτης είπε: «Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις γι’ αυτά τα θέματα. Πολύ σύντομα θα γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση θεμάτων που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Υπάρχουν εισηγήσεις από το Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πετύχουμε την αύξηση των Κυπρίων εργοδοτουμένων στα κυπριακά ξενοδοχεία», σημείωσε.
Κατά τη συνεδρία βουλευτές διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ, ενώ κάποιοι εξέφρασαν τη θέση ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να έλθει σε κατοπινό στάδιο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 δεν μπορεί να ισχύσει λόγω των οικονομικών δεδομένων. «Θα γίνει μια αναδιάρθρωση και μια αναδιοργάνωση του ΚΟΤ με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αν υπάρχει σχέδιο Β’ για την περίπτωση κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση κλεισίματος αεροπορικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με χώρες – πηγές τουριστικών αφίξεων. Προειδοποίησε πως σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ η ζημιά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Μετά από αναφορά της Επιτροπής για επιδόματα ύψους 600 ευρώ για υποδήματα και για εκπαίδευση, ο γενικός διευθυντής Μάριος Χαννίδης τόνισε ότι κάποια απαρχαιωμένα επιδόματα θα καταργηθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ΚΟΤ. Μάλιστα, λειτουργός του ΚΟΤ επισήμανε ότι το επίδομα προνοεί την αγορά ζεύγους παπουτσιού για εργαζομένους του ΚΟΤ σε υπηρεσίες όπως τη Μαρίνα Λάρνακας και ακολούθως την επιχορήγηση με ποσό 50 ευρώ για κάθε δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως κανένας υπάλληλος δεν κάνει χρήση αυτού του επιδόματος.
Εξάλλου, ο Οργανισμός πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να πληρωθεί η θέση Διευθυντή Διοίκησης (κλίματα Α15+1), στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για πάγωμα των προσλήψεων, παρά το ότι ο ΚΟΤ θεωρεί αναγκαία την πλήρωση της θέσης.
Ο κ. Χαννίδης ανέφερε ακόμα ενώπιον της Επιτροπής ότι ο Οργανισμός, λόγω των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισε να μην επιχορηγήσει το Διεθνές Ράλι Κύπρος για φέτος. Είπε ότι στo πλαίσιo της οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός προτίμησε να προχωρήσει στην ανακαίνιση της Μαρίνας Λάρνακας με ένα κονδύλι ύψους 250.000 ευρώ, κονδύλια τα οποία ο ΚΟΤ δεν έχει, παρά να στηρίξει με 500.000 ευρώ μια εκδήλωση τριών ημερών, χωρίς να παραβλέπονται τα οφέλη προβολής από το Ράλι Κύπρος. «Η υπηρεσία έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα από τα οφέλη τα οποία παίρνουμε από το Ράλι Κύπρος και κρίθηκε ότι δεν είναι τέτοια για να συνεχίσουμε να δίνουμε στήριξη στο θεσμό αυτό», κατέληξε.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη Βουλή, το 2012 οι αφίξεις τουριστών το 2012 ανήλθαν σε 2.464.908, παρουσιάζοντας αύξηση 3%, ενώ τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2012 υπολογίστηκαν σε 1,88 δις ευρώ σε σχέση με 1,71 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2011.