Powered by

Ισπανία: Ισορροπώντας μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης

Η Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσει τα νέα οικονομικά της σχέδια, τα οποία όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα καθορίσουν τη λεπτή γραμμή μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο ευελπιστεί να υλοποιηθεί έως το 2015, σε μια προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή λνωση ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να αλλάξει η πορεία της οικονομίας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντιτίθενται στις συνεχιζόμενες περικοπές των προϋπολογισμών σε μια περίοδο ύφεσης, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η Γερμανία απαιτεί υψηλότερα επιτόκια.

Ο Ραχόι κάνει προσπάθειες από τον Φεβρουάριο ώστε να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας και όσων είναι υπέρ της ανάπτυξης, λέγοντας ότι η Ισπανία θα είναι πάντοτε πειθαρχημένη σχετικά με τις δαπάνες, αλλά υποδεικνύοντας ότι και αυτός τάσσεται περισσότερο υπέρ της ανάπτυξης.

"Δεν θα υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα λιτότητας, γιατί πιστεύουμε σε αυτή την πολιτική. Λέγοντας αυτό και με όλη την Ευρώπη να βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θα ήταν παράλογο να μην προσαρμόσουμε το σχέδιο για μείωση του ελλείμματος", δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς, υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Το σχέδιο θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι μείωση των δαπανών απλά για να μειώσουμε τις δαπάνες", είπε η πηγή.

Σύμφωνα με Ισπανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να περάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μια νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να δοθεί ένα τέλος στις αξιολογήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό των συνταξιοδοτικών πληρωμών.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω, θα περιλαμβάνει επίσης την επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ