Powered by

Τα επίπεδα χρέους των χωρών στην ατζέντα των G20

Συναντώνται την Παρασκεύη, 19 Απριλίου, οι Υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ομάδας των G20 για να συζητήσουν συγκεκριμένους στόχους συγκράτησης του επιπέδου των κρατικών χρεών και τους κινδύνους, που πιθανόν να προκύπτουν από τον τελευταίο γύρο της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του πλανήτη.

Επίσης, είναι έτοιμοι να ζητήσουν τον ταχύτερο καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για τα βασικά επιτόκια, όπως το επιτόκιο Libor στον απόηχο του παγκόσμιου σκανδάλου νοθείας επιτοκίων.

Ωστόσο, η επανεξέταση των μέτρων λιτότητας μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φαίνεται ότι θα είναι το σημαντικότερο θέμα της συζήτησης των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εφαρμόζουν σκληρά μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια για να περιορίσουν το αυξανόμενο χρέος, αλλά οι ενέργειες αυτές έχουν ζημιώσει τις οικονομίες, που ήδη πλήττονται από τη φυγή κεφαλαίων και επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη του στο Reuters ότι η περίοδος μειωμένων δαπανών και δανεισμού είναι απαραίτητη για να ηρεμήσουν οι αγορές που ανησυχούν ότι θα βγουν εκτός ελέγχου τα επίπεδα του χρέους, ιδιαίτερα στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Αυτός ο καιρός έχει παρέλθει, πρόσθεσε.

«Λήφθηκε αποφασιστική δράση. Τώρα, καθώς έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μια πιο ομαλή πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα», σημείωσε.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντίθετη άποψη για ένα επιδιωκόμενο επίπεδο δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αποτελεί τρόπο υπολογισμού της επιβάρυνσης του χρέους σε ένα κράτος.

"Νομίζω ότι ένα θέμα που θα προκύψει... είναι το θέμα των σκληρών στόχων, ή όχι, για το χρέος έναντι του ΑΕΠ", δήλωσε ο Καναδός Υπουργός Οικονομικών Jim Flaherty στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ