PwC: Κορυφαίος επενδυτικός προορισμός η Κίνα
15:52 - 18 Απριλίου 2013
Σύμφωνα με τα πορίσματα παγκόσμιας έρευνας της PwC και του Ιδρύματος Ανάπτυξης και Έρευνας της Κίνας, οι CEOs αναδεικνύουν την Κίνα ως τον κορυφαίο προορισμό για ξένες επενδύσεις ανά το παγκόσμιο.
Με βάση τη σχετική έκθεση με τίτλο “Επιλέγοντας την Κίνα: Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος για πολυεθνικές επιχειρήσεις”, που έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας στο Πεκίνο, περισσότεροι από τους μισούς CEOs (56%) που συμμετείχαν στην έρευνα επέλεξαν την Κίνα παρά άλλες σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ.
Πόλο έλξης για τους CEOs αποτελούν οι αναπτυσσόμενες καταναλωτικές αγορές, το εξειδικευμένο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες της χώρας.
«Σημαντικό ρόλο στην οικονομική επιτυχία της Κίνας διαδραμάτισε η ικανότητά της να προσελκύσει ξένες επενδύσεις», δήλωσε ο Dennis Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International Ltd.
«Το 2012 η Κίνα προσέλκυσε US$111,7 δις παγκόσμιες ξένες άμεσες επενδύσεις. Προβλέπουμε ότι θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα καταστεί, σε τέσσερα χρόνια, η μεγαλύτερη οικονομία σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει, ωστόσο, νέες προκλήσεις καθώς οι αναδυόμενες αγορές γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διευρύνοντας έτσι τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις παγκοσμίως», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Κίνα προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές για επενδύσεις ανάμεσα σε CEOs εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των καταναλωτικών αγαθών, των βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών (58%). Καταγράφεται ωστόσο προτίμηση για τη Βραζιλία σε σχέση με την Κίνα από επιχειρήσεις τεχνολογίας (80% και 64% αντίστοιχα) και από τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (55% και 48% αντίστοιχα).
Πολιτική που αποφέρει καρπούς σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις
Ο κ. Nally δηλώνει: «Η Κίνα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό σε ορισμένους κλάδους στους οποίους στοχεύει. Ωστόσο η κυβέρνηση επενδύει σε μέτρα για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ελκυστικότητας της χώρας ως επενδυτικός προορισμός.»
Οι CEOs ανάφεραν ότι οι πολιτικές που θα είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους είναι η ώθηση της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης (48%), η εμβάθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το ξένο συνάλλαγμα καθώς και τα επιτόκια (43%) και ο διπλασιασμός του κατά κεφαλή εισοδήματος μέχρι το 2020.
Όταν ρωτήθηκαν αναφορικά με πρόσθετα μέτρα που θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα της Κίνας, οι CEOs ανέφεραν την ενίσχυση της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς σε κυβερνητικό επίπεδο (73%), τη μείωση των οικονομικών παρεμβάσεων (53%) και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις κεφαλαιαγορές (30%) ως ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.
Στρατηγικές ανάπτυξης
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (43%) και οι επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (44%) είναι οι στρατηγικές που επιλέγουν οι CEOs για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους στην Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μικρότερη παρουσία, μεγάλες ευκαιρίες
Εταιρείες με περιορισμένο παγκόσμιο αποτύπωμα (με εργασίες σε λιγότερες από πέντε χώρες) θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την Κίνα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση καινοτομίας αλλά και χρηματοοικονομικών κεφαλαίων.
«Καθώς η Κίνα καθίσταται όλο και περισσότερο μια οικονομία προσανατολισμένη στη γνώση, θα ήταν δυνατό να εξασφαλίσει νέες επενδύσεις από μικρότερες και εξειδικευμένες ξένες εταιρείες. Παρατηρείται σήμερα υποεκπροσώπηση οργανισμών που εξειδικεύονται στην τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο κ. Nally.
Η αιώνια πρόκληση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού
Το ταλέντο παραμένει ένας βασικός τομέας ανησυχίας καθώς μόλις ένας στους τέσσερις CEOs (27%) αναφέρει τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου και ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως έναν παράγοντα που έχει επηρεάσει την απόφασή τους για επενδύσεις στην Κίνα.
«Ο πόλεμος για εξασφάλιση ταλέντου έχει συζητηθεί ευρέως και έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, όπως έχουν τονίσει μερικοί συμμετέχοντες στην έρευνά μας, η πρόκληση για την Κίνα έγκειται στη ‘δυνατότητα’ και όχι την ‘ικανότητα’. Πολλές ξένες εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει συμμαχίες με τοπικά πανεπιστήμια και ιδρύματα ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο κ. Nally.