Σαμαράς: Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο
17:18 - 15 Απριλίου 2013
Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν υποστήριξε σε διακαναλικό του μήνυμα, πριν από λίγα λεπτά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία καθώς αυτή τη φορά επιτεύχθηκαν ορισμένα βήματα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αποφασίστηκε για φέτος να παραμείνει το τέλος ακινήτων μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά θα είναι μειωμένο λόγω μειωμένου φορολογικού συντελεστή, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από την επόμενη χρονιά θα είναι, όπως είπε, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη επίσης λόγω χαμηλότερου συντελεστή, τον Ιούνιο, που θα γίνει συζήτηση για την αναθεώρηση του προγράμματος, θα εξεταστεί η μείωση του ΦΠΑ ιδιαίτερα στην εστίαση. Προσέθεσε επίσης ότι αποφασίστηκε διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναμένονται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα φέτος από τον τουρισμό και υπεραμύνθηκε της απόφασης για απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «ανθρωποθυσίες» υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «ποιοτική αναβάθμιση» του δημοσίου τομέα εφόσον θα φύγουν επίορκοι και στη θέση τους θα προσληφθούν «με αξιοκρατικά κριτήρια» νέοι καταρτισμένοι άνθρωποι.
Επεσήμανε ότι έχει ήδη αρχίσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ενώ προανήγγειλε την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για πιλοτικά προγράμματα ανακούφισης των μακροχρόνια ανέργων και ανασφάλιστων και για τις οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Παραδέχτηκε ότι όλα αυτά είναι ένα μικρό βήμα αλλά συμπλήρωσε ότι αποδεικνύουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Παραδέχτηκε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, σημειώνοντας ότι αποτελεί κύριο στόχο της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της με κάθε τρόπο. Συμπλήρωσε ότι τώρα προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των αποφάσεων με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδηγεί, εκτός από τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που το δημοσιονομικό κενό δεν καλύπτεται με περιοριστικά μέτρα και υπενθύμισε ότι και στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 εκτελέστηκε κανονικά και μάλιστα είχε καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι αναμενόταν ενώ το ίδιο ισχύει και για την πορεία του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα. Προσέθεσε ότι στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος επ’ αυτού καθώς η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω περικοπή του δημοσίου χρέους. Παραδέχτηκε ότι το 2013 είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, και με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της, καθώς ολοκληρώνεται η διόρθωση αστοχιών του προγράμματος από τα προηγούμενα χρόνια καθώς και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πριν από λίγους μήνες με το «κούρεμα», η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αλλαγή των «εξωτερικών όρων» της δανειακής σύμβασης χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής των όρων άσκησης οικονομικής πολιτικής εντός χώρας. Επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα έχει αρχίσει να αγγίζει και άλλες χώρες της ευρωζώνης τώρα, οι οποίες ανησυχούν για το μέλλον ενώ, την ίδια ώρα η Ελλάδα αφήνει τα πιο δύσκολα πίσω της και σταδιακά βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και πλέον δεν είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν όπως ήταν λίγους μήνες νωρίτερα καθώς έχει βελτιώσει και βελτιώνει διαρκώς και την ανταγωνιστικότητά της –ανέβηκε 22 θέσεις στο σχετικό πίνακα-. Ο κ. Σαμαράς κατέληξε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση και από τα μνημόνια, αλλά να παραμείνει στο ευρώ, «στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και να γίνει ισχυρή και ανταγωνιστική.