Πρώτη στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Την πρώτη θέση, μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής καταλαμβάνει Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Euro Plus Monitor.

Ειδικότερα, σε έκθεση που εκπόνησαν από κοινού το Lisbon Council και η Berenberg Bank με τίτλο «Euro Plus Monitor Sping 2013», η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση (με βαθμολογία 8,2 στα 10) όσον αφορά την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο της κρίσης ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης, την Πολωνία, την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στην 8η θέση.

Η Ελλάδα όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την τριετία 2009-2012.

Το συνολικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των 5 βασικότερων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας - Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας – συρρικνώθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ το 2012 έναντι του 7% που βρισκόταν το 2008.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την έρευνα, ελάχιστη είναι η πρόοδος που καταγράφει η Γαλλία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καταλαμβάνοντας την 13ης θέση της εν λόγω λίστας. Όπως επισημαίνεται σχετικά, η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της Γαλλίας κρίνεται πλέον επιτακτική προκειμένου να μην διευρυνθεί κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανίας – Γαλλίας).
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, συνολικά η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο, με την πλεοψηφία των χωρών να εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση των ελλειμμάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Αν η ευρωζώνη και οι χώρες μέλη της διατηρήσουν αυτή την πορεία, τότε η κρίση ενδέχεται να τελειώσει κατά την εκπνοή του τρέχοντος έτους, καταλήγει η έρευνα.

Δειτε Επισης

Κομισιόν: Πράσινο φως στην αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης
Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η DBRS-Στο 1,6% το 2024
Αναβάθμιση Alpha Bank από Moody's-Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Βλέπει» ανάπτυξη, αλλά συστήνει δημοσιονομική επαγρύπνηση
Τα 4+1 σενάρια και τα ρίσκα για το ελληνικό χρέος-Εκθεση της Κομισιόν
Στις αγορές και η Ελλάδα με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου-Ο στόχος
Έγκριση αιτήματος Ελλάδας από Κομισιόν για 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια-Τι καλύπτει το αίτημα πληρωμής
Τι σημαίνει και πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων €8 δις από την Ελλάδα
Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων €8 δισ. σχεδιάζει η Ελλάδα
Ελλάδα: Στο 2,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο