Γαλλία: Aγώνας εξοικονόμησης 5 δισ. ευρώ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Marc Ayrault δήλωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να βρει 5 δισ. ευρώ ($6,5 δισ.) σε περικοπές δαπανών το 2014 καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει τον στόχο να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά της μέχρι το 2017.

Οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ ο Ayrault θα οριστικοποιήσει τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τον Ιούνιο. Η εξοικονόμηση αναμένεται να προέλθει κυρίως από περικοπές δαπανών, αντί για μείωση στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, δήλωσε.

"Δεν θα γίνει με οριζόντια μέτρα, αλλά θα βασίζεται στην εφαρμογή φιλόδοξων διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις δαπάνες των υπουργείων και των υπηρεσιών", πρόσθεσε ο Ayrault.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Francois Hollande έχει εστιάσει κυρίως σε αυξήσεις φόρων καθώς αγωνίζεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο, οι κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 27 δισ. ευρώ σε νέους φόρους σε λιγότερο από ένα χρόνο, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς καθώς η οικονομική ανάπτυξη κατέρρευσε. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλέον ότι θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014, αντί για το 2013, όπως σχεδίαζε αρχικά.

"Πλέον επικεντρώνουμε σε δράσεις για να ελέγξουμε τις δαπάνες", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Ayrault.

Τα 5 δισ. ευρώ στις σχεδιαζόμενες περικοπές θα αφορούν την κεντρική κυβέρνηση και όχι το κράτος πρόνοιας. Το πρόγραμμα σταθερότητας για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις οικονομικές προβλέψεις, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο στα μέσα Απριλίου, δήλωσε ο Ayrault.

ΠΗΓΗ: capital.gr
 

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο