Συνεχίζει να καλπάζει η τουρκική οικονομία

Η τουρκική βιομηχανική παραγωγή, βασικός δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Σε ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,9% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σε σχέση με την πτώση 3,8% το Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία TUIK. Οκτώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 2,8% τον Ιανουάριο.

Σε ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 2,3% έναντι του προηγουμένου μήνα, σύμφωνα με την TUIK. Η παραγωγή προϊόντων εξόρυξης υποχώρησε 3,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 3,2% και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 3,2%.

Σε ανακοίνωσε που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η TUIK επισημαίνει ότι άλλαξε το base year για τον υπολογισμό του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, και τώρα υπολογίζεται το base year 2010 ότι ισούται με 100, καθώς το προηγούμενο (2005) που ισούταν με 100, έχει απαρχαιωθεί από τις οικονομικές εξελίξεις.

Τονίζει ακόμη ότι οι αλλαγές στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής υπολογίζονται από ημερολογιακά προσαρμοσμένες σειρές, ενώ οι μηνιαίες αλλαγές στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής υπολογίζεται από ημερολογιακά και εποχικά προσαρμοσμένες σειρές.

πηγη: capital.gr

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο