Η Κίνα προειδοποιεί για πόλεμο νομισμάτων

Νέα προειδοποίηση απευθύνει το Πεκίνο για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων, σημειώνοντας ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πληρώσουν τελικά το τίμημα των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.

«Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ανησυχώ για τον πληθωρισμό, τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων και τον αρνητικό αντίκτυπο από την υπερβολική έκδοση των βασικών νομισμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Τσεν Ντεμίνγκ. Μιλώντας ενώπιον του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, είπε ότι η προμελετημένη υποτίμηση των κύριων νομισμάτων θα επιφέρει τεράστιο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο πολέμου νομισμάτων που θα πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές των εμπορευμάτων. Το θέμα έχει βρεθεί εκ νέου στην επικαιρότητα από τότε που ο Σίνζο Άμπε αναρριχήθηκε στην ηγεσία της Ιαπωνίας υποσχόμενος στροφή 180º και στη νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα η ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ακολουθούν προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τσεν κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών του G20 να συμμορφωθούν με τη δέσμευση που έλαβαν στην τελευταία τους συνάντηση στη Μόσχα «να μη στοχεύουν σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο