Powered by

Κάμερον: Αυστηρός στη δημοσιονομική πολιτική

Πιστός στην ακολουθούμενη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα δηλώσει σε ομιλία του το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα μετά την τοποθέτηση περί ανάγκης αύξησης των κρατικών επενδύσεων από τον υπουργό Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ.

Ο κ. Κάμερον θα πει ότι υπάρχουν πια ενδείξεις πως «η οικονομική κατάσταση μπορεί να ανατραπεί» και πως δεν πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική στον προϋπολογισμό για το ερχόμενο οικονομικό έτος (που αρχίζει τον Απρίλιο). Η ομιλία στο δυτικό Γιόρκσαϊρ έρχεται δύο εβδομάδες πριν από την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ περιγράφουν το πνεύμα της ομιλίας Κάμερον ως «συγκρατημένα αισιόδοξο», καθώς θα υπάρχει παράλληλα η προειδοποίηση ότι η χώρα έχει να διανύσει ακόμα πολύ και δύσκολο δρόμο. Ο πρωθυπουργός θα πει επίσης ότι αλλαγή της πορείας του προϋπολογισμού «θα βύθιζε τη χώρα πίσω στην άβυσσο».

Την ώρα που η βρετανική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τη λεγόμενη διπλή ύφεση του περασμένου έτους, ο υπουργός Επιχειρήσεων που προέρχεται από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αμφισβήτησε τη στρατηγική που επιλέγει ο υπουργός Οικονομικών. Γράφοντας στο περιοδικό New Statesman, o κ. Κέιμπλ συνέστησε αύξηση των κρατικών επενδύσεων στις υποδομές, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνει η βρετανική κυβέρνηση. Όπως πρόσθεσε, οι επενδύσεις αυτές είναι «κρίσιμες» για την ανάνηψη της οικονομίας.

Λίγο πριν την ομιλία Κάμερον, το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας για φέτος, από 1% σε 0,6%. Εν τω μεταξύ η στερλίνα υποχωρεί εν μέσω εκτιμήσεων από αναλυτές ότι ίσως η Τράπεζα της Αγγλίας αποφασίσει ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ρίχνοντας 25 δισεκατομμύρια λίρες φρέσκου χρήματος στην αγορά.

Στην εμφάνισή του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις τράπεζες την Τετάρτη ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ εξέπληξε προτείνοντας επιτακτικά τη διάσπαση της κρατικοποιημένης σε ποσοστό 82% Royal Bank of Scotland σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Ο κ. Κινγκ ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι οι φορολογούμενοι θα χάσουν χρήματα μετά την απόφαση διάσωσης της τράπεζας το 2008 και πως πρέπει το συντομότερο δυνατό η «καλή» RBS να φύγει από τον κρατικό έλεγχο ώστε να αρχίσει να συμβάλλει στον πολύτιμο δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τον κ. Κινγκ διαδέχεται στη διοίκηση της ΤτΑ τον Ιούλιο ο Καναδός Μαρκ Κάρνεϊ. Δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο αναφέρουν ότι ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για αλλαγή της δημοσιονομικής του πολιτικής, προτίθεται εν τούτοις στο νέο προϋπολογισμό να συμπεριλάβει μέτρα χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής, ώστε να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στο νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Αναφέρεται ενδεικτικά η ισχυρή πιθανότητα αναθεώρησης του ορίου του 2% στον πληθωρισμό, κάτι που πιστεύεται ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία του κ. Κάρνεϊ.

Δειτε Επισης

Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο